Ópusztaszer

2022.04.27. 15:00

Gyűjtés kezdődik a stációképekre

I. P.

I. P.

Az első képet Antal Imre plébános mutatta be a híveknek. Fotó: Máté Gábor

A Jézus Krisztus keresztútját ábrázoló kálvária, vagyis stációsorozat minden templom szerves részét, díszét képezi és jellemző rá. A tavaly június 13-án avatott és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök által ünnepi misén felszentelt pusztaszeri Szentháromság-templomban azonban még nincs ilyen, viszont közösségi gyűjtést hirdettek – főként a helybeliekre számítva –, hogy minél hamarabb elkészülhessenek, és a helyükre kerülhessenek az egyes képek. 

A húsvéti szombati misén Antal Imre plébános bemutatta a hívőknek a Jézus szent anyjával találkozik című stációképet, ami a negyedik a sorban és annak mintájára készülne a keresztutat ábrázoló további tizenhárom. Ez megtekinthető a Szentháromság-templomban. A rekeszes tűzzománc technikával „gyártott” műveket Kovács Erzsébet és Zoltán Győző készíti majd el, akik a parlamenti országcímer és több templom stációképeinek alkotói. A különleges és aprólékos munkát igénylő, nagyjából A4-es méretű kálváriaképek és az őket befoglaló keretek darabonként 180 ezer forintba kerülnek, vagyis pontosan kiszámítható, hogy összesen 2 millió 340 ezer forint kell a megvalósulásukhoz. 

Éppen azért, mivel a teljes kollekció jelentős értéket képvisel, szeretnék, ha a sorozat a hívők közadakozásból állna össze. A misén elhangzott felhívásra már érkeztek felajánlások – olvasható a település közösségi oldalán –, és a Pusztaszer Községért Közalapítvány is felajánlotta segítségét. Az adakozni kívánókat arra kérik: támogatási szándékukat jelezzék Imre atyának vagy Máté Gábor polgármesternek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában