Már gyérítik a szúnyogokat Mindszenten

2022.05.17. 16:00

Az ártéri pangó vízben is irtanak

Az országos kémiai szúnyog­irtást egy korábban vásárolt meleg ködös gyérítőgéppel és az ártérben megrekedt, pangó vizekbe szórt biológiai szerekkel egészíti ki a mindszenti önkormányzat.

T. Sz.

Május elején szórták ki a granulátumot. Fotó: Mindszent Önkormányzata

Az ismételt szúnyoginvázió elleni küzdelemre készülve régi-új megoldást keresett a mindszenti önkormányzat már egy februári terepszemlén az ártérben. Zsótér Gábor alpolgármester vízügyi szakemberekkel járta be a kiterjedt, nehezen megközelíthető területet. A Tisza áradása után ugyanis a szabadstrand és a kisrév közötti mélyebb fekvésű részeken rekedt pangó víz a szúnyogok meleg­ágya. Egy-egy kémiai irtással pedig éppen csak az akkor kifejlett egyedeket pusztítják el, az állóvízben már a következő napon kikelnek a lárvák. Így rövid idő alatt újra besűrűsödik a szúnyogállomány. 

Egykor egyenként 100 négyszögöl veteményest kaptak a településen élő családok, a területet a csaknem hatméteres nyúlgáttal védték az áradó folyótól. A februári terepszemlén derült ki, hogy a gát 50-60 métere tulajdonképpen megsemmisült, és a zsilip sem működik. Mint azt Zsótér Gábor alpolgármester lapunknak elmondta: a kubikgödrök környéke, a régi fokhálózat környezete teljesen elvadult, nehezen megközelíthető. Hosszú távon az úgynevezett nyúlgátnál visszaállított zsilippel akadályoznák meg, hogy a mélyebben fekvő területeken megrekedjen az áradó folyó. 

Első megoldásként május első napjaiban kiszórták a biológiai szúnyoglárvairtó granulátumot pocsolyákba, állóvizekbe. Korábban önkéntesek segítségével kitakarították a nehezen megközelíthető terület egy részét. Az irtást az önkormányzat többször megismétli majd. Eközben a héten megtartják a tavaly vásárolt meleg ködös gép tesztüzemét, az első gyérítés költségét a polgármester és helyettese vállalta. A szerkezetet először várhatóan május 19-én, csütörtökön vetik be a Károly Óvoda környékén. Az intézmény ugyanis a rá következő napon ünnepli fennállása 120. évfordulóját. 

Zsótér Gábor azt hangsúlyozta: a elmúlt évet úgy zárták, hogy a probléma elé szeretnének menni. Ezért keresik a pangó ártéri vizekben kikelő szúnyogok elleni megoldást. A saját meleg ködös eszközt tavaly júniusban és júliusban tizenháromszor használták, ám ennek tetemes költsége van. Ehhez nagy segítség minden anyagi támogatás. A strandot és környékét úgy másfél óra alatt járják körbe, ezalatt elhasználnak 30 liter irtószert, a teljes településen ennek többszörösét. Mindszent egész területén az egyszeri meleg ködös irtás hozzávetőlegesen önköltségen 300 ezer forint. 

Eközben a katasztrófavédelem is megkezdte a térségben a gyérítést: május 20-án, pénteken a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kémiai eljárással irtja a szúnyogokat Mindszenten. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában