Helyi közélet

2022.05.21. 20:00

Érthető, hiteles információk a nap 24 órájában

Az 1812-es egészségvonal már nemcsak egy zöldszám, amelyen keresztül a koronavírus aktualitásairól érdeklődhetünk, hanem sokkal több annál, egy komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, 24 órás információs központ. Cél, hogy hitelesen, megbízhatóan tájékoztassák az állampolgárokat, és segítsék eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben.

K. A. R.

Az 1812-es számon elérhető egészségvonal növeli az egészségtudatosságot és egészségügyi tájékozottságot. Fotó: Unger Tamás/MW

A Covid19-világjárvány miatt létrehozott koronavírus-zöldszám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, ­e-mailen és weboldalon keresztül egyaránt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

Eligazodás az el­látórendszerben 

Éppen ezért létrehozták az egészségvonalat, mely egy kapcsolattartó központból és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, és célja, hogy hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat, segítve eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben. 

Továbbá a lakosság körében az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá teszi a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését, csökkenti a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát és a felesleges orvos-beteg találkozások számát is. 

Mindemellett az egészségvonal elősegíti a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogatja a megelőzést és az egészségfejlesztést, növeli a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát, valamit az állampolgárok egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét is. 

Online formában is mindig segítenek 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül bárki megtalálhat valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírást, az igénybevételükhöz kapcsolódó információkat, valamint az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírásokat. Elérhető még az oldalon a közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírás, valamint a gyógyszerek részletes leírása és betegtájékoztató is. Az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatjuk a hozzánk legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt. 

Az egészségvonal az 1812-es telefonszámon érhető el, tehát az már nemcsak egy zöldszám, amelyen a koronavírus aktualitásairól érdeklődhetünk, hiszen az egészségvonal kapcsolattartó központja fokozatosan átvette a koronavírus-zöldszámok és a [email protected] e-mail-­cím kezelését, hogy támogassa a lakosság megnövekedett érdeklődését a járvány­ügyi intézkedésekkel kapcsolatban. 

Nem sürgős esetekre való 

Ugyanakkor fontos tudni, hogy az egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban, tehát sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot kell tárcsázni. Amennyiben életet veszélyeztető esetben mégis az egészségvonalat hívja valaki, akkor azonnal és közvetlenül átkapcsolják a 112-es segélyhívó számra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában