Szeged

2022.05.31. 18:33

Középiskolákkal alakít ki szoros kapcsoltot a SZTE

Szorosabbra fűzte a középiskolákkal kapcsolatát a Szegedi Tudományegyetem: 14 település 30 intézménnyel kötött kedden együttműködési megállapodást. Ennek célja többek között a tehetséges diákok továbbtanulásának támogatása.

T. K.

Archív Fotó: Frank Yvette

Együttműködési megállapodást írt alá az SZTE vezetősége 14 település 30 középiskolájával. Az együttműködés célja az egyetem és az intézmények kapcsolatának fejlesztése, a tehetséges diákok továbbtanulásának támogatása, illetve a partneriskolai hálózat bővítése. 

Ennek érdekében az egyetem többek között emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyamokat szervez, ösztöndíjakat tesz elérhetővé, pályaorientációs tanácsadásokat és fejlesztő tréningeket tart a diákoknak, illetve 12 karának érdekességeit bemutató osztálykirándulásra is várja az érdeklődőket. Az iskolák pedig eldönthetik, a kínálatból melyeket akarják beilleszteni programjaik sorába.

Fendler Judit kancellár a szerződések aláírása előtt elmondta, a szakmai és tárgyi feltételek adottak, a szegedi egyetem vonzó környezetet tud teremteni a továbbtanuló diákok számára. Rovó László rektor pedig ezt azzal egészítette ki: céljuk, hogy akik Szegeden képzelik el jövőjüket, itt tudjanak tanulni és dolgozni. Ezért tartják fontosnak, hogy már a középiskolásokat is meg tudják szólítani. 

Gellén Klára oktatási rektorhelyettes megköszönte a tankerületek, szakképző centrumok és iskolák vezetőinek, hogy javaslatokat is tettek a szerződés tartalmára, így közös tervezésű szakmai együttműködés tudott létrejönni. Blahó János, a programot koordináló SZTE Junior Akadémia regionális képviselője pedig úgy fogalmazott, a program alapoz az intézmények kreatív képességeikre, és nem csupán egy egyszerű tehetségprogramként, hanem karrier hídként is működik.

Az együttműködésben 17 szegedi intézmény vesz részt: 3 fenntartója a Szegedi Tankerületi Központ, további háromé az SZTE, illetve van egy
egyházi és tíz, a Szegedi Szakképzési Centrum által fenntartott iskola is a programban. Emellett csatlakoztak még iskolák Hódmezővásárhelyről, Kecskemétről, Bajáról, Kiskőrösről és Békéscsabáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában