Királyhegyes

2022.05.25. 13:00

Maradt az iszap a csatornában

Még mindig nem tűnt el a gyanús kinézetű iszap a József Attila utcai csatornából Királyhegyesen. A szennyeződést a szakemberek megpróbálták átmosatással eltávolítani, de nem jártak sikerrel. Hamarosan más módszert vetnek be.

Szabó Imre

A csatorna továbbra is lehangoló képet mutat. Fotó: DM

Egy hét alatt sem sikerült átmosatással eltávolítani Ki­rályhegyesen a József Attila utcai vízelvezető árokból az ott felgyülemlett iszapszerű szennyeződést – hívták fel a figyelmünket az ott lakók a napokban. Mint korábban megírtuk, a csatornába még a hónap közepén került szennyeződés: sötét színű, sűrű anyag ömlött bele az Alföldvíz helyi vízműtelepéről, egy csövön keresztül. A fekete iszap valósággal beleszáradt az árokba – az akkori fotók egyikén például az látszott, hogy egy vízisikló a tetején araszol. A környék lakói attól tartottak, az anyag veszélyes lehet a környezetre, az egészségre. 

Az ülepítés nem sikerült 

Utánajárásunkat követően ki­derült, hogy a történtekért nem a vízszolgáltató cég a felelős, hanem a térségi ivóvízminőség-javító programmal megbízott társaság, a Kelet-Magyarországi Vízügyi Építő Vállalat (KEVIÉP) Kft. tevékenységének az eredménye. A társaság projektvezetője, Ányos József gyorsan és készségesen válaszolt lapunk érdeklődésére, megnyugtatva a csatorna part­­ján lakókat: a szennyeződés miatt nincs ok az aggodalom­­ra. 

Mint kiderült, az iszap a kitermelt kútvízben meglévő természetes anyagok nagyobb töménységű üledéke, vegyszert nem tartalmaz. A csatornába pedig azért került, mert a kútvíz ülepítése az erre szolgáló tartályokban nem volt ideális, az így felgyülemlett mintegy 2,5 köbméternyi sűrű anyagot viszont le kellett engedni a me­dencékből. 

Sikertelen próbálkozás 

Ányos József a Délmagyaror­szágot úgy tájékoztatta, ez rendkívüli eset volt. Jelenleg az ivóvízminőség-javító program próbaüzeme, a rendszer finomhangolása zajlik, ezért fordulhatott elő. Ha már működik a projekt, ilyesmi nem történik majd, az esetleg felgyülemlő iszapot kitermelik a tartályokból, és külön kezelik. 

Arra is ígéretet tett, hogy kollégái an­­nak érdekében, hogy a csatorna medréből mihamarabb eltűnjön az iszap, a kútvizet a medencén átfolyatva átmossák a csatornát. Ez azonban, mint olvasóink jelezték nekünk, nem járt eredménnyel. Újabb fotókat kaptunk az árokról. Ezeken az látható, hogy továbbra is iszap borítja a csatorna medrét, amit a víz nem vitt le – egyszerűen átfolyik felette. 

Más módszer 

A sikertelen próbálkozás miatt ismét megkerestük a KEVIÉP projektvezetőjét, aki azt írta érdeklődésünkre, amennyiben a jelenlegi csatornamosatás nem hozza meg az elvárt eredményt, a próbaüzem befejezését követően más módszert választanak a csatorna eredeti állapotának a helyreállításá­­ra. Az azonban nem derült ki a tájékoztatóból, meddig tart a próbaüzem, azaz meddig ma­­rad a csatornában az iszap, és az sem, milyen módon igyekeznek azt kitakarítani a mederből. 

Bízunk benne, hogy a próbaüzem során további iszapelúszás nem történik majd – tette hozzá Ányos József. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában