Helyi közélet

2022.06.18. 10:05

Szabadkán járt a bordányi delegáció

Munkatársunktól

Preda Dávid Erik projektasszisztens és Hulló István, a szabadkai Etnolife Egyesület elnöke nyitotta meg a projektet. Fotó: Gyuris János/Időlenyomat

Mint megírtuk, a Dél-alföldi If­­júsági Szövetség és a szabadkai székhelyű Etnolife Egyesület (Udruženje „Etnolife” Suboti­­ca) közös pályázati projektbe fogott, az erről szóló együttműködési megállapodást még az év elején írták alá. A partnerség lehetővé teszi, hogy a fiatalok programokat valósítsanak meg a nemzeti értékek mentén, a határ menti kultúrák ötvözésével. 

A rendezvények a tervek szerint nagyrészt a szabadkai Róka-tanyán, illetve a Bordányban található Hermina-tanyán zajlanak majd, de terveznek egynapos kirándulásokat, többnapos hagyományőrző és kézművestáborokat, illetve kiállításokat, valamint fesztiválokat, amelyek régi mesterségeket és hagyományokat mutatnak be szerb és magyar oldalon. 

A projekt nyitókonferenciáját Szabadkán, a Szakegyesületek és Társulások Szövetsége székházának dísztermében rendezte meg az Etnolife Egyesület, ahová Bordányból is érkezett delegáció. A rendezvény több témát érintett. A résztvevők elő­­adást hallgathattak meg a táj­­házak közösségekben betöltött szerepéről, majd a ludasi természetvédelmi területről tudhattak meg érdekességeket, továbbá a régió turisztikai kínálatát is megismerhették. 

A megújuló energiaforrásokra hívta fel a figyelmet az egyik előadó, majd a hagyományápolás szükségességéről és a fiatalok szerepéről is elhangzott egy-egy előadás. A fiatalok követik a hagyományokat – a Youthtraditions elnevezésű projekt az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg. Következő állomása mindkét településen egy-egy hagyományápolást, az alkotás örömét bemutató és népszerűsítő rendezvény lesz. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában