Megveszik, megunják, kidobják

2022.07.14. 19:30

Jogosítványhoz kötnék az állattartást civilek

Állatrendőrséget, állattartói jogosítványt, sintértelepek helyett a menhelyek támogatását, a szaporítás még keményebb büntetését szorgalmazza a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület. A civilek szerint így lehetne csökkenteni a kóbor állatok számát, sokan ugyanis megfelelő tartási ismeretek nélkül válnak állattartóvá.

Tábori Szilvia

A megunt házi kedvencek nagy eséllyel kerülnek utcára, menhelyre, vagy éppen a silány körülmények végeznek velük. Archív fotó: Bencsik Ádám/MW

Az állatok birtoklását jogosultsághoz kötné, az illegális szaporítását pedig még keményebben büntetné Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. A civil állatvédő szerint ugyanis Magyarországon bárki bármikor, gyakran megfelelő tartási ismeretek nélkül állattartóvá válhat. A később megunt házi kedvencek nagy eséllyel kerülnek utcára, menhelyre, vagy éppen a silány körülmények végeznek velük. A felelős állattartáshoz megfelelő helyre, az ellátáshoz, gondozásához, állatorvosra, anyagi fedezetre, illetve megfelelő mennyiségű szabad idő szükséges. Ha a három szükséglet közül bármelyik is hiányzik, az állattartás sosem lesz megfelelő. Holott ahogy Seres Zoltán is hangsúlyozta: letöltendő börtönnel sújtható az állatkínzás, bűncselekménynek számít az állat elhagyása.

Az állatorvosi rendelőkben és az önkormányzatnál is elérhető nyilvántartást tartana jónak, amely alapján javasolhatnák a tartáshoz szükséges jogosítvány vagy alkalmatlanság esetén éppen eltiltást. Továbbra is szorgalmazza, hogy egy állatvédelmi feladatokat ellátó egység működjön rendőrségi keretek között. A civil szervezetek sok esetben nem tudnak gyorsan és hatékonyan fellépni egy-egy probléma megoldásáért, a rendőrség hatékonyan felléphetne az állatkínzások ellen.

A "SintértNE!" településfejlesztő program az ország 3200 településének önkormányzatait, a képviselő-testületeket arra buzdítja, hogy a településeken ne a képzetlen, sok esetben nem állatbarát, haszonért dolgozó gyepmestereket táplálják pénzzel, hanem működjenek együtt állatvédő egyesületekkel, állatmentőkkel, hogy a kóbor állatokkal kapcsolatos feladatokat humánusan oldják meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában