Csongrád-Csanád megye

2022.08.22. 07:00

Az államalapítást ünnepelte a megye

Csongrád-Csanád megye valamennyi településén ünnepségekkel tisztelegtek az állam­alapító Szent István királyunk emléke előtt. Makón Lázár János miniszter és Soltész Miklós államtitkár köszöntötte az ünneplőket, Hódmezővásárhely polgármestere a templomban politizált, Szegeden lefújták az ünnepséget.

Munkatársainktól

Szegeden az eső miatt lefújták a városi ünnepséget, de a koszorúkat elhelyezték Szent István szobránál a szervezők. Fotó: Karnok Csaba

A megyeszékhelyen a szombat reggeli, viharos időjárás miatt elmaradt az augusztus 20-i városi ünnepség. A szervezők ennek ellenére elhelyezték a koszorúkat a Széchenyi téri Szent István és Gizella-szobornál, Botka László polgármester pedig közösségi oldalán osztotta meg ünnepi köszöntőjének egy részletét. 

Az elmúlt ezer évben volt időnk megtapasztalni, hogy mi az, ami sikerre vezet, és mi az, ami nem. Ezen az úton Szent István indította el a nemzetünket, és meggyőződésem, hogy ma is az ő intő szavaira kell hagyatkoznunk, ha megoldásokat akarunk találni az előttünk sorakozó bajokra és problémákra

 – olvasható a beszédben, amelyben a továbbiakban a tudás és a tehetség, a keresztény értékek és az elesettek támogatásának fontosságát hangsúlyozta. Ez utóbbi küldetésre hivatkozva indokolta azt is, hogy miért maradt el idén az ünnepi tűzijáték Szegeden. Annak árából tűzifát vesznek majd a rászoruló családoknak. 

Világok határán 

A makói ünnepségsorozat szombaton reggel a városháza előtt zászlófelvonással indult. A díszteremben Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte az egybegyűlteket azt hangsúlyozva, hogy most minden eddiginél nagyobb szükségünk van az összefogásra. 

Összefogással hatalmas dolgokra vagyunk képesek. Büszkék vagyunk az or­­szág megmaradásáért és szabadságért küzdő őseinkre, a magyar em­berek szellemi alkotásaira, a ke­­reszténység nemzetmegtartó erejére

 – mondta. 

Lázár János Makón hangsúlyozta, minden válság egyben új lehetőség is. Fotó: Szabó Imre
 

Az ünnepi szónok Lázár János parlamenti képviselő, építési és beruházási miniszter volt. 

A mostani nehéz idők mutatják meg igazán, milyen fontos Szent István álma, az önálló magyar állam. Most új rend születik. Erre az új világra fel kell készülnünk. Az egymásba érő válságokat látva tudnunk kell, hogy a régi világ már soha nem tér vissza 

– hangsúlyozta, majd azzal folytatta, hogy okosan kell építkezni, mert minden válság egyben lehetőség is. Szent István műve is azt példázza, hogy a régi és az új világ ütközésekor hogyan lehet sikeresnek lenni nemzetként, államként. 

A beszéd után díszpolgári címmel tüntették ki Lantos Péter neurológusprofesszort. Az új kenyeret Biró István görögkatolikus és Stefán Zoltán református lelkész áldotta meg. Az ünneplés a Szent István Király plébániatemplomban folytatódott, a szentmisét Kiss-Rigó László szeged–csanádi és Pál József Csaba temesvári püspök celebrálta, majd Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszélt. 

Szent István életét a kereszténységből fakadt lelkiség és a nemzetet szerető, szolgáló gondolkodás határozta meg 

– mutatott rá. Az ünnepnap zárásaként tervezett, esti tűzijátékot a rossz időre tekintettel elhalasztották a Hagymafesztivál idejére. 

A szószékről politizált 

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Szent István-templom szószékéről mondta el az államalapításhoz kapcsolódó, politikával bőségesen átszőtt beszédét. A szokatlan helyszínt az időjárással indokolta. 

Ezen az augusztus 20-án a békét is ünnepeljünk. A szomszédban háború dúl, de szerencsére a mi országunkat senki nem akarja elpusztítani. A béke egyik legfőbb oka Magyarország európai integrációja, az Európai Unió. Mindenféle faji alapú megkülönböztetéssel szemben mi az ázsiai eredetű cigánysággal és zsidósággal kiegészülve, az európai népekbe, ha úgy tetszik beolvadva, Európához csatlakozva a sokszínű Európát, a sokszínű Magyarországot építsük szeretettel, elfogadással

 – mondta Márki-Zay Péter, majd a templomban kérdést intézett hallgatóságához. 

Akinek kály­­hagyára és erdői is vannak, ne­­ki jó megoldásnak tűnhet az energiaválságra, hogy kivághatjuk Magyarország erdeit. De valóban a közösséget szolgáljuk, vagy magánzsebeket akarnak ezzel tömni?

 – kérdezte a polgármester. 

Új kenyér és új remény 

Csongrádon az eső miatt a Kossuth tér helyett a Nagyboldog­asszony-templomban várták a megemlékezőket. Bedő Tamás polgármester ünnepi beszédében államalapító királyunkat méltatta, kiemelve, hogy Szent István kemény, de a hazájáért mindent feláldozó uralkodó volt. 

Országunkat ezerszáz éves történelme során rengeteg sorscsapás érte, amelyek közül akár egy is elég lett volna ahhoz, hogy megszűnjön a független, keresztény magyar állam. De az a munka, amit Szent István király uralkodása alatt végzett hite és elképzelése mellett mindig kiállva, olyan alapot adott, hogy Európa egyik legrégebbi nemzeteként ma is itt élhetünk magyarként a Kárpát-medencében

 – fogalmazott. 

Az ünnepségre a belvárosi pék, Lakatos János hozta a ke­­nyeret, amelyet Topsi Bálint plé­­bános áldott meg. Mielőtt Bedő Tamás megszegte volna, hangsúlyozta, az új kenyér egy új reményt, a jövőbe vetett hitet is jelenti. 

Aki vet, az arat is. Ebben a kenyérben megjelenik az a hit is, hogy a sok bizonytalanság, nehézség után életünk jobbra fordul, munkánk, családunk és egész közösségünk számára gazdag termést hoz

 – mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában