2022.08.08. 19:30
Az év innovatív kenyere az ásotthalmi batátás kenyér
A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, idén tizenegyedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. A megmérettetésen az innovatív kategória győztese a mórahalmi Varga pékség ásotthalmi üzemében készülő batátás kenyér lett. Ezt egyelőre még nem tudtuk megkóstolni, de azért az érési folyamat közben megnézhettük a díjnyertes kenyeret az ötfokos hűtőkamrában.
A Magyar Pékszövetség kenyérversenyén az innovatív kategória nyertesének a mórahalmi Varga Pékség ásotthalmi üzemében készülő batátás kenyeret választotta a szakmai zsűri. Fotó: Török János
Biztos vagyok benne, hogy nálunk már maga a technológia is innováció. Egy évvel ezelőtt indult el a kézműves pékségünk Ásotthalmon, akkor létrehoztunk egy anyakovászt, amit azóta dédelgetünk, etetünk. Ezzel oltjuk be a napi dagasztásunkat, elszaporítva a jótékony mikrobákat, vadélesztőket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a kenyér egy jól emészthető, csökkentett gluténtartalmú kenyér legyen. Már ez is különlegesség, de mi régóta készültünk arra itt, Ásotthalmon, a batáta fellegvárában, hogy készítsünk egy batátás kenyeret – kezdte a beszélgetést Varga Ferenc, a mórahalmi Varga pékség ügyvezetője.
Batáta és ősgabona
A Magyar Pékszövetség versenyén az innovatív kategória nyertesének a mórahalmi Varga pékség ásotthalmi üzemében készülő batátás kenyeret választotta a szakmai zsűri.
A batátának rendkívül jók a beltartalmi tulajdonságai. Ehhez választottuk az ősgabonát, az alakort, aminek szintén kiváló tulajdonságai vannak. A kettőt háziasítottuk és egy hihetetlenül jó kenyeret kaptunk. Mindkettőnek van egy enyhén édeskés íze, ami a kenyérben kiválóan harmonizál egymással. Sárgás színű kenyeret kaptunk. Úgy szoktam mondani, amilyen különleges a színe, annyira különleges az íze is – magyarázta a huszonhét éve működő mórahalmi pékség ügyvezetője.
Héjazat, bélzet és külalak
A hazai pékségek több mint félszáz terméket mutattak be a Pékszövetség versenyén. A megmérettetésre bármilyen sütőipari vállalkozás nevezhetett, függetlenül attól, hogy tagja-e a szervezetnek. Az első körös, öt fős előzsűrizés után 18 kenyér és 7 sétáló sütemény került behívásra a második körös bírálatra. Az ítészek azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek meghatározzák egy termék karakterét. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot – olvasható a Pékszövetség közleményében.
Batátás kenyér a Várkert Bazárban
Az augusztusi nemzeti ünnep az államalapítást, Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét jelképezi. A fogyasztók az ünnep alkalmával a Magyar Ízek utcája rendezvénysorozaton a fővárosi Várkert Bazár sétányon kóstolhatják meg először az Év Kenyerét és ismerkedhetnek meg a batátás kenyérrel. Ez az oka annak, hogy mi hétfői látogatásunk alkalmával nem tudtuk megkóstolni az országos ismertségre szert tevő ásotthalmi kenyeret, csak az ötfokos hűtőkamrában vethettünk rá egy pillantást.
A szilvalekvárost is díjazhatják Korábban megírtuk, hogy a versenyen a sétáló sütemény kategóriában hét termék került döntőbe, ebből kettő a Varga pékség terméke. A tönkölyös szilvalekváros papucs és az epres fonott jutottak tovább. A kategória eredményhirdetése kedden lesz a Várkert Bazárban. |