Szegedi hírek

2022.08.20. 07:00

Divatba jöttek a biológiailag lebomló csomagolások

Évente több száz tonna környezetszennyező műanyag zacskót váltanak ki a biológiailag lebomló változatok. Szegeden az Auchanban, az Aldiban és a Sparban is találkozhattak már a vevők ezekkel. Sokan viszont nem örülnek annak, hogy a szatyrokért fizetni kell.

V.-Sz. I.

15 forint a biológiailag lebomló zacskó a Sparban. Fotó: Karnok Csaba

Egymás után vezetik be a nagyobb áruházláncok a biológiai úton lebomló szatyrokat a környezetszennyező műanyag nejlonok helyett. „Pénzbe kerülök! Gondold át, hogy biztosan szükséged van-e rám!” – áll a figyelmeztetés az egyik ilyen, komposztálható csomagolóanyagon, amelyet egy zöldségosztályon találtunk. Általában 10-15 forint a zacskók darabja.

A válaszolók kétharmada nem boldog

Megkérdeztük a delmagyar.hu olvasóit: Önt zavarja, ha pénzbe kerül a nejlon a zöldségespultnál? A válaszadók 67 százaléka nem örül a fizetős, de környezetkímélő megoldásnak. 19 százalékuk arra voksolt, hogy nem tép le zacskót a boltokban, inkább visz sajátot, 14 százalékuk úgy vélekedett, neki ennyit megér a bolygónk védelme.

Több száz tonna műanyagot váltanak ki

A Spar üzleteiben a korábbi normál rollbag-ből a vevők évente átlagosan 250 millió darabot használtak fel, ezek együttes súlya elérte a 450 tonnát – tudtuk meg Maczelka Márktól. A Spar kommunikációs vezetője szerint a vásárlók jelentős része kedvezően fogadta a bevezetést, mert az támogatja a környezetvédelmi célokat. A zöldség és gyümölcsosztályokon augusztustól már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak. A bevezetést egy négyhetes tesztidőszak előzte meg: kilenc tatabányai Spar és Interspar áruházban vizsgálták, hogyan fogadják az újítást a vevők. 

Nem muszáj letépni. Akit tudatos, otthonról is vihet tartós szatyrot. Fotó: Karnok Csaba
Fotós: Karnok Csaba

Az Auchan szintén kivonta a kínálatból az egyszer használatos zacskókat, és az Aldinál is láttunk lebomló csomagolást. Angoujard Klaudia, az Auchan vállalati kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, évi 172 tonna műanyaghulladéktól kímélik meg környezetünket ezzel a lépéssel. 

– Egy ilyen váltás szükségszerűen megváltoztatja a vásárlási szokásokat, a célunk pedig az, hogy vásárlóink is minél környezettudatosabbá váljanak. A kezdeti időszak mindig a legnehezebb, így voltak, akik nagyon pozitívan fogadták, hogy a környezetünk érdekében az Auchan meghozta ezt a döntést, míg mások nehezebben alkalmazkodtak az új helyzethez 

– fogalmazott.

A műanyag műanyag maradt

Valóban könnyen és gyorsan lebomlanak az ilyen zacskók? – kérdeztük Bojtos Ferenctől, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetőjétől. 

– A „lebomló” nejlonzacskók első generációja – és Magyarországon ez terjedt el leginkább – csupán olyan katalizátorokat tartalmazott, amelyek a hosszú polimereket rövidebbekre bontják, pontosabban a szétesésüket gyorsítják meg. Ettől azonban még a műanyag műanyag maradt 

– hangsúlyozta Bojtos Ferenc.

 A természetvédő szerint azok a zacskók tekinthetők egy fokkal jobbnak, amelyek keményítő alapanyagúak (kukorica, burgonya, cukornád). Hozzátette, az eldobható csomagolások anyag- és energiaigényükkel semmiképpen nem nevezhetők környezetbarátnak. A valódi környezetbarát termékek a több ezerszer használható szatyrok, kosarak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában