Megáldották az új kenyeret

2022.08.20. 14:30

Lantos Péter Makó díszpolgára - galéria

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A makói ünnepségsorozat augusztus 20-án kora reggel, a városháza előtt, zászlófelvonással indult. A díszteremben Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, többek között azt hangsúlyozva: most minden eddiginél nagyobb szükségünk van az összefogásra. 

Összefogással hatalmas dolgokra vagyunk képesek. Erre joggal lehetünk büszkék. Büszkék vagyunk az ország megmaradásáért és szabadságért küzdő őseinkre, a magyar emberek szellemi alkotásaira, a kereszténység nemzetmegtartó erejére

 – mondta.

Az ünnepi szónok Lázár János parlamenti képviselő, építési és beruházási miniszter volt. 

A mostani nehéz idők mutatják meg igazán, milyen fontos Szent István álma, az önálló magyar állam

 – tekintett vissza. Hozzátette: nemrég visszanyert egyensúlyunkat most ismét veszélyek fenyegetik. 

Most új rend születik. Erre az új világra fel kell készülnünk. Az egymásba érő válságokat látva tudnunk kell, hogy a régi világ már soha nem tér vissza

  - hangsúlyozta. Okosan kell építkezni, mert minden válság egyben lehetőség is; Szent István műve is azt példázza, hogy a régi és az új világ ütközésekor hogyan lehet sikeresnek lenni nemzetként, államként – hívta fel a figyelmet.

A beszéd után tüntették ki díszpolgári címmel Lantos Péter makói születésű neurológus professzort. A kitüntetett hosszas beszéd helyett egyszerű, szívhez szóló szavakkal köszönte meg az elismerést. Az új kenyeret Biró István görögkatolikus és Stefán Zoltán református lelkész áldotta meg.

Az ünneplés délelőtt a Szent István Király plébániatemplomban folytatódott, mely most ünnepli fennállásának 250. évfordulóját. Az ünnepi szentmisét a szétszakított Csanád vármegye képviseletében Kiss-Rigó László szeged-csanádi és Pál József Csaba temesvári püspök celebrálta Pálfai Zoltán plébános köszöntőjét követően. Itt is köszöntőt mondott Farkas Éva Erzsébet, majd Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszélt. 

Szent István életét a kereszténységből fakad lelkiség és a nemzetet szerető, szolgáló gondolkodás határozta meg

 – mutatott rá.

Az ünnepnap programja este 7-kor a Szent István király tiszteletére tartott városi ünnepséggel folytatódik, ahol jubileumi diplomákat adnak át, majd a 29. nemzetközi fúvószenekari találkozó résztvevői adnak gálaműsort – ha az idő esős marad, akkor a Hagymaházban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában