Keresik a pályázati forrást

2022.08.23. 18:30

Újra lesz Lelén országzászló, 4-5 millió forintból

Szabó Imre

Illusztráció: Baranyai Attila/MW

Hamarosan újra felállítják az országzászlót Maroslelén – tájékoztatta a Délmagyarországot Drimba Tibor polgármester. Az elképzelés nem új, már korábban is felmerült, egyik ötletgazdája a jelenleg is önkormányzati képviselőként dolgozó Kurusa Tibor volt. 

A régi országzászlóról nem sokat tudni, dokumentumok nem maradtak fenn róla, csupán néhány fekete-fehér fotó. Feltehetően az 1920-as évek végén indult országzászló-állítási mozgalom részeként került egy az akkori Püspöklelére is, tisztelegve az elődök hősiessége előtt. A makói levéltárban mindössze egy beadvány található, amelyben arról van szó, hogy javítására a leventealapból 35 pengőt utaltak ki. Ez az 1942-es püspöklelei iktatókönyvben olvasható. A zászló sorsa minden bizonnyal az lett, mint a többi hasonlóé: a második világháborút követően lebontották.

Az országzászlót a falu központi terén, az eredeti helyhez közel, a községházával szemben szeretnék újraállítani. Oda, ahol régen volt, már nem lehet helyezni, mert az különböző rendezvények, például falunapi programok szokásos helyszíne. Ha újra áll, a különböző központi ünnepségeket ott tartják meg – most ezeket általában a könyvtár udvarán rendezik.

Jelenleg keresik hozzá a pályázati forrást, illetve felkértek egy szakembert a megtervezéséhez. Költsége várhatóan 4-5 millió forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában