Szeged

2022.09.16. 16:41

Eltemették Szalay Istvánt - Galéria

Több százan kísérték utolsó útjára Szalay Istvánt, Szeged egykori polgármesterét. A temetési szertartást Kondé Lajos celebrálta, beszédet mondott Botka László polgármester és Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök is.

Munkatársunktól

Több százan gyűltek össze, hogy utolsó útjára kísérjék a város egykori polgármesterét. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Szeged politikusai, cégvezetők, ismert közéleti szereplők és civilek búcsúztatták tegnap Szalay Istvánt. A Belvárosi temetőben több százan gyűltek össze, hogy utolsó útjára kísérjék a város egykori polgármesterét. A ravatalozóban Kondé Lajos atya vezette a szertartást, aki arra emlékeztetett mindenkit: Isten örök életre hívja az embert. 

Most, a búcsúzás pillanatában ezt ne feledjétek, a feltámadásba vetett hittel vegyünk búcsút tőle 

– mondta.  

Botka László, Szeged polgármestere, aki a szertartás előtt a ravatalra helyezte a polgármesteri láncot, beszédében úgy fogalmazott, Szalay István nem csak Szeged politikai és tudományos életében alkotott maradandót, a közösségnek is aktív formálója volt. Mint mondta, beszélhetne róla tanárként, politikusként, tudósként vagy civilként, ő azonban jó viszonyuk miatt személyes történettel készült arról az emberről, akivel 28 éve egyszerre indult politikai pályafutásuk. 

Polgármesterként szokása volt szombaton bemenni a városházára, mert akkor békén hagyták. Amikor egyszer meglátogattam, mackónadrágban találtam, a szobában pedig mindenhol iratok voltak. Az egyik oldalon azok, amelyeket ő old meg, a másikon, ami megoldódik

 – idézett fel egy kedves emléket. Hozzátette: Szalay István sok ügyet megoldott polgármesterként, matematikusként, tanárként, iskolaszervezőként. 

Egy város igazi oszlopai az ilyen kiváló személyiségek. Ma kidőlt egy ilyen oszlop, de emlékét tisztelettel megőrizzük

 – zárta gondolatait.

A Szegedi Tudományegyetem és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar vezetői nevében Döbör András, a JGYPK dékánja búcsúzott, aki rövid áttekintést adott Szalay István életpályájáról. Kiemelte: bár matematikus volt, történész is lehetett volna, hiszen ez is nagyon érdekelte és hatalmas tudása volt a témában. 

Tanár volt, a legjobb értelemben, vérbeli, született pedagógus. A katedrán kívül is minden lehetőséget kihasznált, hogy taníthasson

 – fogalmazott a dékán, aki egy latin idézettel búcsúzott egykori kollégájától: "Mindenki halandó, de nem mindenki hal meg."

A család által összeállított életutat Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök olvasta fel, aki mindezek után, néhány személyes gondolatot hozzáfűzve azt kérte az Úrtól, hogy az örök élet boldogsága jusson neki.

A búcsúztató után Szalay István koporsóját harangszó kíséretében kísérték utolsó útjára, majd az egykori polgármester földi maradványait a temető díszsírhelyén helyezték örök nyugalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában