Székkutas, Nagymágocs

2022.09.09. 18:50

Intézményeket zárnak be átmenetileg két faluban is

Kovács Erika

Székkutason novembertől a sportcentrum is zárva lesz addig, ameddig a fűtéskorszerűsítés meg nem történik. Fotó: Kovács Erika

Kemény intézkedések meghozatalára kényszerült a székkutasi és a nagymágocsi önkormányzat is az orosz–ukrán háború következtében elszállt energiaárak miatt. Átmenetileg több intézmény ajtajára lakat kerül, de földeket és traktort is eladnak.

A következő napokban, hetekben valószínűleg más önkormányzatok is meglépik ugyanezt.

Napelemekkel csökkentenék a rezsit

Nagymágocson szeptember 7-én rendkívüli ülést tartott a testület, rezsistratégiát alkottak, amely kitér az önkormányzati intézmények és szolgáltatások fenntarthatóságának kezelésére, illetve a leghátrányosabb társadalmi csoportok segítésére is. A stratégia értelmében napelemes rendszert telepítenek, bővítenek a napközi konyha és a művelődési ház esetében. A kivitelezést már megrendelték. A rezsiköltségek visszaszorítása érdekében október 1-jétől határozatlan időre bezárják az uradalmi épületet és a művelődési ház nagytermét.

A hátrányos helyzetű családokban élő gyermekeket és a kisnyugdíjasokat segítik. A következő időszakban az ellátás nélküli nagymágocsiakat is sorra felkeresik. Az óvoda, a bölcsőde, a szolgáltató központ, a védőnői szolgálat és az egészségház korlátozás nélkül tart nyitva – tájékoztatta a lakosságot a hivatalos Facebook-oldalán Szebellédi Endre polgármester.

Székkutason pénteken tartottak testületi ülést, ugyancsak az intézményi rezsikiadásokkal kapcsolatban. A döntésről polgármesteri hírlevél készült, amelyet a napokban minden háztartásba eljuttatnak.

Eladják a traktort és az autót is 

A település vezetése hetek óta azon dolgozik, hogy Székkutas miként vészelje át az előttünk álló időszakot, amely a 2022 februárjában kirobbant orosz–ukrán konfliktus hatásai miatt katasztrofálisnak tűnik, és ez nem túlzás

  mondta lapunknak Szél István polgármester. Hangsúlyozta, most olyan intézkedésekre kényszerültek, amelyekre álmukban sem gondoltak.

Idén nem lesz kivilágítva a Kossuth- és a Béke utcák közötti járdaszakasz. Elmarad a karácsonyi díszkivilágítás, leáll a járdaépítési program, felfüggesztjük a felsőoktatási ösztöndíjat. Kevesebb pénz jut a közterületek karbantartására. Több szolgáltatás beköltözik a polgármesteri hivatalba, például a falugazdász és a családsegítő is. Szociális étkeztetésre sem tartunk fenn helyet, a házhoz szállítást biztosítjuk

 sorolta.

Eladják az önkormányzat Suzuki Vitara autóját és John Deere traktorját, földterületeket értékesítenek, bérleti díjakat emelnek. A vagyontárgyak értékesítéséből befolyt összegből pedig az energiamegtakarítási beruházások önerejét teremtik elő.

Székkutason október elsejétől bezár a falumúzeum, a művelődési ház, a pince klub, novembertől a sportcentrum is, utóbbi intézmény addig, ameddig a fűtéskorszerűsítés meg nem történik. Az Öregek Napközi Otthona az orvosi rendelő feletti bérlakásba költözik.

58 milliós többletkiadásuk lenne

Szél István számokkal is alátámasztotta, mekkora többletterhet jelentenek az energiaár-emelések. A művelődési ház éves gázfogyasztása például 2021-ben 2,8 millió forint volt, az új árszabással 25,6 lenne, a sportcentrumé 1 millió helyett 12,3-ra emelkedne. Székkutason az energiaáremelés, ha nem hozzák meg a fentebb felsorolt intézkedéseket, 58 millió forint többletkiadást jelentene, ezen felül további évi 10 millió forinttal emelkednek a közétkeztetési kiadások is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában