Kübekháza

2022.09.15. 10:00

Közmunkások helyett birkák nyírják a füvet

Birkák legelésznek Kübekháza főterén egy levendulással körülvett területen. A falu új turisztikai látványosságának gyakorlati haszna is van: az állatokkal legeltetnek le bizonyos területeket.

delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Különleges látványossággal bő­­vült a falu. A főtéren egy birkahodályt építettek, amelynek jelenleg öt lakója van. A négylábúak amellett, hogy már most a gyerekek kedvencei, és a kistelepülés újabb színfolttal bővült velük, hasznot is hajtanak majd. Rendben tartják ugyanis ezentúl azokat a területeket, ahova a közmunkások nem jutnak el fűnyíróikkal. 

Az ötlet onnan jött, hogy pár évvel ezelőtt Svájcban olyan helyen laktam, ahol tehenek legeltek a házak között. Ők tartották rendben a gyepet. Arra gondoltam, ennek a mintájára nálunk pedig legelészhetnének birkák

 – mondta Molnár Róbert polgármester, aki már készül arra, hogy esetleg a későbbiekben már egyáltalán nem lesz ember, aki rendben tartsa a közterületeket. Az állatok birodalmát egy központi, de ez idáig gazos területen jelölték ki, amelyet napelemes villanypásztorral vettek körbe. A hodályt egy helyi ezermester készítette el, a hármas határon álló esőbeálló átalakításával, amely egyébként is bontásra volt ítélve. A birkákat egy szőregi és egy helyi lakostól kapta a település, szalmát is egy helyi gazda hozott. A területet beültették levendulával is, a nagyjából 400 tő pedig nem csak díszítésként szolgál majd. 
 

A négylábú fűnyírók a falu központjában laknak. Fotó: Karnok Csaba
 

Egyelőre ez is a falusi tu­­risztikai attrakció része, de van egy lakónk, aki készít szörpöket és teát is ebből a növényből

 – mondta a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában