Cukorbetegség

2022.09.08. 14:05

Több mint ezer orvos tanácskozik Szegeden

Négynapos orvosi konferencia kezdődött a Magyar Diabetes Társaság szervezésében csütörtökön Szegeden. Az 1200 résztvevő között a diabetológusok mellett háziorvosok, belgyógyászok, endokrinológusok cserélnek tapasztalatot a cukorbetegségről, amelynek 2-es típusa minimum 730 ezer embert érint hazánkban.

Koós Kata

A cukorbetegség olyannyira súlyos népbetegség, hogy a cukorbetegek körében hazánkban rendszerint napi tíz amputációt végeznek. A TIK-ben tartanak ma kongresszust a témában. Fotó: Sándor Judit/MW

Már harmincadik alkalommal gyűltek össze a hazai orvoslás különböző ágazatainak képviselői, hogy négy napon át tapasztalatokat cseréljenek és továbbképezzék magukat a cukorbetegségek témájában. Sőt idén először Erdélyből, a Délvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek orvosok a kongresszusra. 

Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke elmondta, a Covid-járvány tapasztalatai, az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos innovációk, mint az inzulinpumpa kezelés, a kötőszöveti cukor érzékelése, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és szövődményei is téma lesz a 74 előadás és 19 szimpózium során. Utóbbi hazánkban minimum 730 ezer embert érint, és ahogy fogalmazott, legalább ugyanennyi még fel nem ismert eset lehet. Olyannyira súlyos népbetegség, hogy a cukorbetegek körében hazánkban rendszerint napi tíz amputációt végeznek. 

Fotós: Sándor Judit

Várkonyi Tamás, a társaság főtitkára hangsúlyozta, a cukorbetegségek kezelésében több orvosi szakág együttműködésére van szükség a sikerhez. Ezt tükrözi a kongresszus résztvevőinek összetétele is. Diabetológusok, belgyógyászok, endokrinológusok, nefrológusok, gyermekgyógyászok, háziorvosok, szakdolgozók, dietetikusok és epidemiológusok is részt vesznek a tanácskozáson.  

Ez a betegség hosszú előállapot után alakul ki, amely már szövődményeket generál. Amikor diagnosztizáljuk a 2-es típusú diabéteszt, akkor a betegek felének van már valamilyen szövődménye, amelyek szinte minden szervrendszert érintenek. Éppen ezért érintett olyan sok szakma a témában

 – tette hozzá Lengyel Csaba, a társaság elnökhelyettese, az SZTE SZAKK elnöke. 

Wittmann István azzal zárta a gondolatmenetet, hogy a sikeres csapatmunka érdekében a társaság nemrég együttműködési megállapodást kötött a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társasággal, valamint hamarosan szerződést kötnek a Magyar Kardiológiai Társasággal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában