János postagalambokkal, fia, Zoltán lóval lett országos bajnok

2022.10.18. 17:30

Négy arany egy családban

A kisteleki Czékus János postagalambjaival hosszú távon, fia, Zoltán tavalyi elsőségét megvédve, díjugratásban nyert országos bajnokságot, ismét Ricola nevű lovával. Érdekesség, hogy az édesapa 72 évesen idén először ért fel a csúcsra, és még bezsebelt két kerületi aranyat, hosszú és középtávon.

Imre Péter

Apa és fia is országos bajnok lett az idén – serlegek és a győztesek itala, a pezsgő. Fotó: Imre Péter

A kisteleki Czékus János postagalambjaival hosszú távon, fia, Zoltán tavalyi elsőségét megvédve, díjugratásban nyert országos bajnokságot, ismét Ricola nevű lovával. Érdekesség, hogy az édesapa 72 évesen idén először ért fel a csúcsra, és még bezsebelt két kerületi aranyat, hosszú és középtávon.

– A postagalambászok négy távon versenyeznek, ezek a rövid, a közép, a hosszú és a maraton, utóbbiban az a speciális, hogy általában kétnapos – mondta elöljáróban trófeái előtt ülve a 72 éves Czékus János. Madaraival már sok szép sikert elért, de országos bajnok idén lett először, és még gyűjtött két kerületi aranyat is.

A galambokat elviszik a megfelelő messzeségű helyre, külföldi városokba is, ott szárnyuk alá kapják a kilométereket és onnan kell hazatalálniuk dúcaikba minél hamarabb. Gazdáik pedig izgulva várják őket – tízből a három legjobb eredménye számít –, de van olyan verseny, amikor egyszerre két irányból, északról és délről.

– Egyáltalán nem vagyok babonás, de mindig ugyanabban az ingben eresztem el a galambjaimat, nem is tudom, hogyan lett az autóm rendszáma 666... Az is érdekes volt, hogy amikor a nejemmel kazettás magnót akartunk venni, 1980-ban pont az volt a 3. helyezés tárgyjutalma, amelyet én nyertem meg – közölte János. Visszatérve a közelmúltba elmesélte, hogy a kiérkezett ellenőrökkel – ez már a lehetséges jó eredményről árulkodott – miként várták a galambokat, és értesültek arról folyamatosan, másutt hogyan állnak a riválisok. Nem volt jó a szélirány sem, de szárnyasai minden akadályt leküzdöttek. Tudni kell, hogy Magyarország négy-öt versenykörzetéből összesen 3500-4500 postagalamb indult.

Czékus Zoltán pedig duplázott: tavalyhoz hasonlóan ismét ő nyerte meg a díjugrató bajnokságot, amelyet ezúttal Szilvásváradon rendeztek. Három napon át folyamatosan nőtt az akadályok magassága, de a kiváló képességű hátas, a 11 éves Ricola és lovasa sikerrel vette mindegyiket.

– Esélyesként érkeztünk, bár tavalyi sérülés nehezítette a felkészülést és nem jutottunk el annyi nívós megmérettetésre, mint 2021-ben. De az év legjobb formájába éppen szeptemberre, a bajnokságra került Ricola. Az újabb siker nagy öröm volt, szép kupát, szintén a győzelmet jelző takarót kaptunk, és a patinás vándordíjnak sem kellett elköltöznie a házunkból – sorolta Zoltán. Nem sokat pihent, kedden hajnalban már útnak indult kamionjával és három lovával egy olaszországi nemzetközi viadalra – édesanyja főztjével megpakolva.

Lehet, kevesen tudják, de a díjugrató versenyek a teniszhez hasonlóan  egymásra épülnek és különböző, ötig terjedő csillaggal jelzik erősségüket.

– Azon dolgozunk, hogy ezekhez a szintekhez felépítsük a lovat, adottságai alapján képes lehet arra, hogy a legmagasabb szintre eljusson, és ott is jól szerepeljünk. A cél a 2023-as Európa-bajnoki részvétel – árulta el Czékus Zoltán.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában