Szegedi hírek

2022.10.26. 08:40

Róth Márton a megye főispánja november elsejétől

Kinevezték Csongrád-Csanád megye új főispánját, Róth Márton vezeti a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalt novembertől. Tevékenységét többször elismerték már, többek közt magáénak tudhatja a Pisai Egyetem védnöksége alatt álló díjat is.

Kiss Anna

November elsejétől Róth Márton lesz a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalt vezető főispán – mindez az október 24-i Magyar Közlönyből derült ki, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára nevezte ki főispánná, vagyis kormánymegbízottá.

Mint ismert, azért volt szükség új főispán kinevezésére megyénkben, mert a korábbi kormánymegbízott, Juhász Tünde az Építési és Beruházási Minisztérium közigazgatási államtitkára lett május végétől. Azóta nem állt senki a megyei hivatal élén.

A frissen kinevezett Róth Márton 1981-ben született, korábban a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium pedagógusa volt, később a római magyar nagykövetség diplomatájaként tevékenykedett. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, az Irodalom- és Kultúratudományi Bizottságnak, valamint a Magyar Dantisztikai Társaságnak is. Ebből eredően nem meglepő, hogy főbb kutatási területe az itáliai reneszánsz és barokk irodalom, a 15. és 16. századi itáliai utópiák, az olasz-magyar kapcsolattörténet és az olasz posztmodern irodalma.

Munkásságát már több díjjal is elismerték, először 2014-ben a Pedagógusok Kutatói Pályadíjával tüntették ki, akkor még a Radnóti tanára volt, majd 2015-ben az olasz Premio Internazionale Galilei alapítvány a Premio Maria Cianci nevű díjával ismerte el. Utóbbi díjat az olasz Rotary clubok hozták létre, valamint a Pisai Egyetem védnöksége alatt áll. Minden évben olyan fiatal külföldi kutató kapja meg, aki magas szintű tudományos tevékenységet végez az olasz kultúra valamely területén.

Róth Márton neve onnan is ismerős lehet, hogy tavaly ő jelentette be azt, hogy egy fiatal hím olasz medve érkezik Magyarországra az észak-olaszországi Trento-ból. Az állat karácsony előtt érkezett meg a Veresegyházán működő medveparkba. Azért jött hazánkba a barna medve tavaly, mert a medveállomány rendkívül elszaporodott az olasz városban, ezért Trento kormányzója, Maurizio Fugatti úgy döntött, több állat számára új otthont keresnek a közeli európai országokban. A 2018-ban született, több mint 120 kilós medve nagy népszerűségnek örvend, rajongói teljes szabadon engedését követelték, mielőtt Magyarországra utazott a medve, de ezt a helyi hatóságok a lakosság védelmére hivatkozva elutasították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában