Informatikai szakmai nap

2022.11.22. 16:01

A kibertérben is háború zajlik

A kibertámadásokról is szó volt a Szegedi Tudományegyetem által szervezett Informatikai Szakmai Napon kedden. A Szent-Györgyi Albert Agórában Török Szilárd kiberbiztonsági tanácsadó adott elő, aki elárulta, hogy milyen módszerekkel védhetik ki a cégek, intézmények a támadásokat.

K.A.R.

Informatikai napot tartott az egyetem az Agórában, hasznos információkat kaptak a fiatalok. Fotó: Gémes Sándor

Informatikai Szakmai Napot tartott a Szent-Györgyi Albert Agórában a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete, ennek részeként tartott előadást "Hazai és nemzetközi kibertámadások, előrejelzések Covid-19 és orosz-ukrán háború alatt" címmel Török Szilárd kiberbiztonsági tanácsadó, architekt és ismert kibernyomozó. Az SZTE egykori hallgatója kiemelte, míg 2020 és 2021 a zsarolásokról és kiutalási csalásokról szólt, valamint a kutatók komoly nemzetközi megfigyeléséről, addig ma a kibertérben is háború zajlik. Elmondta, továbbra is a kutatók vannak a célpontban.

A Dark Weben, vagyis a fekete kereskedelmi oldalakon ugyanis megfigyelési szoftvereket, csalásokat, jelszavakat lehet vásárolni, akár nagy tételben is. Például az összes magyarországi bankkártyaadatot meg lehet kapni 3000 dollárért. Szoktak ilyen kedvezmények lenni, mint a kínai piacon – fogalmazott az előadó, aki közölte, igazolványokat, útleveleket, oltási igazolványokat, céges dokumentációkat, belső nyilvántartásokat, e-mail és szakrendszeri hozzáféréseket is árulnak a darkweben.

Érdekesség azonban, hogy a háború kitörésekor orosz belügyi hatásra bezárt a legnagyobb Dark Web Site, de több nagy orosz oldal is bezárt, a tulajdonosok egy része nyugdíjba vonult.

Az előadó szerint azonban meg tudják előzni a cégek és intézmények azt, hogy illetéktelenekhez kerüljenek az adatok, dokumentumok, ennek az alapja a felelős kiberbiztonsági vezető alkalmazása. Fontos továbbá a biztonsági tudatosság, melynek része a folyamatos képzés és a teszt, de a tudatosság mellett szükség van a sérülékenységi vizsgálatokra, a jogosultságok rendszeres áttekintésére, valamint az ellenőrző rendszerek és csapdák alkalmazására is.
Az Agórában egyébként az érdeklődők Török Szilárd előadása mellett részt vehettek például egy VR bemutatón is, valamint találkozhattak az informatikai cégek képviselőivel, akiknek feltehették kérdéseiket, és akiknél tájékozódhattak a cég aktuális állásajánlatairól is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában