Szegedi hírek

2022.11.21. 15:01

Befutott a fényszarvas a Dugonics térre

Lassan befejeződik Szegeden az ünnepi díszkivilágítás előkészítése, amit pénteken, a Szegedi Karácsonyi Hetek kezdetén kapcsolnak be. Hétfőn a fényszarvas is megérkezett a Dugonics térre, de az energiaválság miatt a mostani szezonban rövidebb ideig világítanak majd a fények.

Suki Zoltán

Gőzerővel dolgoznak az SZKHT munkatársai a díszkivilágításon. A fényszarvas már a helyére került. Fotó: Karnok Csaba

– Gőzerővel dolgoznak a munkatársaink, hogy péntekre elkészüljön a méltán híres szegedi karácsonyi díszkivilágítás, és a Szegedi Karácsonyi Hetek kezdetén, aznap délután be is kapcsoljuk azt – mondta lapunknak a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Makrai László hozzátette, hogy díszkivilágítás egy kivétellel minden már megszokott helyen lesz a városban. A Kölcsey utca marad ki, azért mert az ottani dísz már elhasználódott, és most nem érte volna meg kijavítani, vagy esetleg újat venni helyette.

Makrai László azt is elmondta, hogy sok várossal ellentétben azért tudják elindítani a díszkivilágítást, mert Szegednek december 31-ig még a régi árat kell fizetnie az áramért, ráadásul már évekkel ezelőtt átalakították a rendszert, ami ledes fényforrásokkal működik - 200 ezer LED izzó és 100 km fényfüzér világít majd az ünnepi időszakban. Ennek ellenére a spórolás miatt egy kicsit rövidítettek. A világítást délután negyed 5-kor kapcsolják fel, és nagyjából a felénél – a nem központi helyeken – este tízkor lekapcsolják. Az egésznek pedig január 2-án lesz vége, mert akkor már olyan magas lenne az áramszámla, ami kigazdálkodhatatlan.

Így összességében a megszokotthoz képest három héttel rövidebb ideig lesz karácsonyi díszkivilágítás a városban.

Makrai László arról is beszélt, hogy a fényszarvas már hétfőn megérkezett a Dugonics térre - ahogy azt portálunkon is láthatták -, kedden délelőtt pedig már a város karácsonyfáját is felállítják. Ez egyébként egy 11 méter magas fenyő lesz és Dorozsmáról érkezik a belvárosba.

A több évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Karácsonyi Hetek jóval több mint egy hagyományos adventi vásár, rengeteg kisebb-nagyobb rendezvény, programelem teszi emlékezetessé mindenki számára.

A Dóm téren 2000-ben szervezték az első adventi kézműves vásárt, a rendezvény pedig az évek alatt a helyiek és a turisták kedvelt találkozóhelyévé vált.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában