Január óta rengeteg a panasz a menza minőségére, most még drága is lesz

2022.11.16. 07:00

Brutális étkezési díj emelésre készül az önkormányzat

A gyermekétkeztetés drasztikus emelésére készül csütörtökön az önkormányzat. A képviselők elé kerülő előterjesztés szerint az emelés mértéke nagyjából 27 és 36 százalék közötti lehet. A bölcsődéseknél drágulhat legnagyobb mértékben az étkezési díj.

Kovács Erika

Ha a csütörtökön a közgyűlés elfogadja az emelést, lehet, hogy még többen döntenek a úgy, hogy lemondják az étkezést. Fotó: Kovács Erika

 Január óta rengeteg a panasz Vásárhelyen a menzára. A kritikák azóta jelentkeztek, hogy az önkormányzat január 1-jétől a Prizma Food Kft.-vel kötött szerződést a feladat ellátására.

Kiakadtak az étkezők a minőség miatt

Az ízek és az adagok is megváltoztak. A gyerekek sokszor mennek haza éhesen, a szülők pedig dühösek, mert úgy látják, kidobott pénz lett a menzadíj. Az elmúlt hónapokban rengeteg panasz érkezett hozzánk, hogy például a levesben csak 1 darab galuskát kapott a gyermek a lébe, még csak répa sem jutott neki. Beszámoltak ehetetlenül ecetes krumplifőzelékről, nemrég maga a polgármester jelentette be, hogy dohos krumpliból készült a krumplileves.

Márki-Zay Péter polgármesterhez azzal védte meg a Prizma-Foodot, hogy csak a szabályokat tartják be. Szerinte azért sótlan az étel, mert a "fideszes minisztérium ezt írja elő". A cég vezetője pedig egy közgyűlésen kijelentette, hogy a vásárhelyiekkel van a baj, mert túlságosan édesszájúak. Megrökönyödve mondta, hogy még a káposztás tésztára is cukrot kérnek. Az a szeptemberi közgyűlésen hangzott el, hogy január óta 150-en mondták le a menzát, az általános iskolások 6, a középiskolások 20 százaléka, így a létszám 1650-ről 1500-ra csökkent.

Az idősotthon lakói is folyamatosan panaszkodnak az ételre. Vannak, akik szinte naponta posztolnak a kapott ételről a közösségi oldalon. Az intézmény főigazgatója az elégedetlenségről többször beszámolt már a közgyűléseken.

Januártól 150-en mondták le a menzát

Márki-Zay Péter polgármester az önkormányzati közösségi felületen és a közpénzből finanszírozott helyi hírportálon nemrég azzal büszkélkedett, hogy idén nem emelték fel a menzadíjat. Viszont ha a csütörtöki közgyűlésen megszavazza a polgármestert támogató többség az előterjesztést, akkor mélyen a zsebükbe nyúlniuk a szülőknek.

Az előterjesztésben leírták, legutóbb 2020 márciusában volt 8 százalékos emelés, azóta nem, mert 2020. december 9-étől 2022. június 30-áig a kormány ezt a covid-helyzetre való tekintettel megtiltotta. 

– Az elmúlt években az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett leginkább. Az élelmiszerárak 2021 októberéhez viszonyítva 40 százalékkal magasabbak. A munkahelyi étkezés az utolsó módosítás óta 46,5 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 28,2 százalékkal emelkedett – írták az előterjesztésben.

Mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a szülők

Az önkormányzat januártól az általános iskolások étkezési díját 33,7 százalékkal, a középiskolai ebédet 32,7 százalékkal, a kollégiumi ötszöri étkezést 26,8 százalékkal, az óvodai térítési díjat 33,7 százalékkal, a bölcsődeit pedig 35,6 százalékkal tervezi emelni. Azt is leírták, hogy az általános iskolások 11,5, a középiskolások 14,5, az óvodások, a bölcsődések 71 százaléka ingyen étkezik, 50 százalékos kedvezménnyel pedig az általános iskolások 36,8, a középiskolások 45,5 százaléka. Vagyis az emelés az általános iskolások valamivel több mint felét, a középiskolások 40, az óvodások 9, és a bölcsődések 29 százalékát érinti. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában