140 éves születésnap

2022.11.02. 20:35

Felkerültek a számlapok az újvárosi templomtoronyba Makón - látványos fotók

Ipari alpinisták segítségével felkerültek a Makó-Újvárosi református templom toronyórájának új számlapjai végső helyükre. A pontos időt egy hónap múlva fogják mutatni, addig még további szerelési munkákra van szükség.

Szabó Imre

A számlapokat nem volt könnyű a helyükre illeszteni. Fotó: Szabó Imre

– Ez egy két éves munka fontos mérföldköve – mondta szerda délelőtt Vass Zoltán, az újvárosi református templom presbitere, miközben felkerültek az új számlapok a toronyba. Az eseménynek azért van szimbolikus jelentősége, mert éppen november 5-én lesz a templom 140 esztendős, és a cél az volt, hogy erre az időpontra már a helyükön legyenek a számlapok. 

Az óraszerkezet már fent volt 

Maga az óraszerkezet már korábban felkerült az óraszobába. Mint beszámoltunk róla, ezt egy helybeliekből – Orkonyi Károly, Szigeti Péter és Szakács László – álló csapat hozta rendbe jó egy éves önkéntes munkával egy városszéli műhelyben. Az óra 1927 óta nem mutatta az idő múlását; az eltelt évtizedek alatt nagyon sok alkatrésze tönkrement, elveszett – ez utóbbiakból újat kellett készíteni. Az, hogy a szerkezet egyáltalán elinduljon, fél éves munka eredménye volt. A megújult óraszerkezet aztán egy ideig a makói József Attila Múzeum tematikus kiállításának éke volt. Azt is megírtuk, hogy a régi számlapok már úgy tönkrementek, hogy azok helyett is újat kellett készíteni. Érdekesség, hogy nem négy, hanem öt darab készült – egy plusz a múzeumi kiállítás kedvéért.

20 köbméter galambürülék

Az 1882-ben Besenbach Aladár tatai építész tervei alapján, romantikus stílusban épült makói templom tornyában 4 harang található, 47 méter magas, és már az nagy feladat, hogy az ember feljusson oda. Ahhoz, hogy az órát a felújítás után vissza lehessen helyezni, előbb rendbe kellett hozni a torony sisakja alatti részt, ahonnan többek között el kellett távolítani mintegy 20 köbméternyi galambürüléket. Valaha itt volt a toronyőr bázisa, aki nemcsak az órát húzta fel időről időre: többek között figyelte a magasból, nincs-e tűz valahol a városban – és ha kellett, félreverte a harangokat.

Okostelefon fogja vezérelni 

A négy számlapot szerdán a szegedi Lajkó Bendegúz és csapata illesztette a helyére – ugyancsak ők voltak azok, akik a régieket levették. A munka csaknem egész nap tartott. A számlapokat egy mechanikus szerkezet segítségével húzták fel a magasba. Az igazi nehézség nem is ez volt, hanem a számlapok beillesztése a régiek helyére. Az óra persze egyelőre még nem mutatja az időt, ahhoz további, nagyjából egy hónapos munkára lesz szükség, össze kell ugyanis kötni a mutatókat az óraszerkezettel. Ezt követően az óra mechanikus módon tud már működni, másfél naponta felhúzva, de további feladatok is vannak még. 

– Meg kell oldani, hogy a súlyokat elektromos motor húzza fel, majd azt is, hogy az órát okostelefonról, számítógéppel lehessen vezérelni – mondta Vass Zoltán.

A presbiter azt mondta, ezen a héten vasárnap, az istentiszteletet követően templomtúrát szerveznek az érdeklődők számára, akik felmehetnek a toronyba és megnézhetik a működő óraszerkezetet. Emellett természetesen a templom, illetve az óra történetéről is hallhatnak majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában