Szegedi hírek

2022.11.12. 15:11

Lezárták a centenáriumi tanévet, Lengyel Györgyi kapott díszpolgári címet - fotók

Ünnepi szenátusüléssel fejeződött be a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi tanévét záró rendezvények sora szombaton. Az ülésen átadták az egyetemi díjakat. Négy külföldi professzor kapott díszdoktori címet, a miniszteri biztost pedig díszpolgári címmel méltatták.

Koós Kata

Lengyel Györgyi laudációjában elhangzott, 2018-tól 2022-ig látta el az egészséggazdaságért, a Szegeden központi költségvetésből megvalósuló beruházások tudománypolitikai koordinációjáért, valamint a szegedi Science Park fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztosi feladatokat. Fotó: Karnok Csaba

Az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem a 2021-2022-es tanévben. A centenáriumi ünnepségsorozat szombaton ünnepi szenátusüléssel zárult, amelynek kezdetén Trócsányi László, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, 1872-ben 258 hallgatója volt Kolozsváron az egyetemnek, a trianoni döntés miatti áttelepülés után már háromezer hallgatóval indult a tanév, most pedig több mint húszezer hallgató tanul az SZTE-n. Majd az egyetem hazai és nemzetközi elismertségét hangsúlyozta, külön kiemelve Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin munkásságát. Majd a kuratórium munkájáról is szólt.  

– Azt vállaltuk, hogy legjobb tudásunkkal segítjük az egyetemet és annak vezetését. Nem kívánunk az egyetemi autonómia területére lépni, tiszteletben tartjuk a tudomány és a tanítás szabadságát – közölte. 

Az ünnepi szenátusülésen az egyetemvezetés képviseletében Széll Márta stratégiai rektorhelyettes a karok dékánjaival átadta az egyetemi, kitüntető címeket. A szenátus díszdoktori címet adományozott Andreas Demetriounak, a Ciprusi Tudományos, Irodalmi és Művészeti Akadémia professzorának, Chris Griffithsnek, a Manchesteri Egyetem professzorának, Lívia Cvetityanin-nak, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara professzorának, valamint Joshua Daniel Nosanchuk-nak, az amerikai Albert Einstein Orvostudományi Főiskola professzorának.

Pro Universitate díjjal méltatták John Leslie Corps-t, a Liconic UK LTD igazgatóját, Keveházi Katalint, az SZTE Klebelsberg Könyvtár nyugalmazott főigazgatóját, Barnai Máriát, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Fizioterápiás Tanszék nyugalmazott főiskolai docensét, Lonovics Jánost, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Belgyógyászati Klinika professor emeritusát, Bari Ferencet, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet egyetemi tanárát. 

Klebelsberg Kunó-díjjal Wölfling Jánost, a Természettudományi és Informatikai Kar Szerves Kémiai Tanszék egyetemi tanárát tüntette ki a szenátus. 

A díszpolgári címmel Lengyel Györgyi miniszteri biztost méltatták. Az Egyetem Díszpolgára címben az részesülhet, aki szakmai karrierjével, hazai, nemzetközi elismertségével és személyes példamutatásával méltóképpen igazolja az SZTE-n vagy annak jogelődjén kapott diplomája értékét. Lengyel Györgyi laudációjában elhangzott, 2018-tól 2022-ig látta el az egészséggazdaságért, a Szegeden központi költségvetésből nyújtott támogatásból megvalósuló beruházások tudománypolitikai koordinációjáért, valamint a szegedi Science Park, mint az egyetemre alapuló tudásszolgáló központ fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztosi feladatokat. A közreműködő szervezeti egységek munkájának összehangolását, ellenőrzési és döntést előkészítő szakmai feladatait mindenkor kiválóan, az SZTE érdekeinek előtérbe helyezésével végezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában