Szegedi hírek

2022.12.08. 16:27

Koszorúztak a gyalogezred emlékművénél

A Szegedi Bajtársi Klub és a belvárosi egyházközösség csütörtökön délután koszorúzta meg az 5. honvéd gyalogezred hőseinek emlékművét a fogadalmi templom nyugati tornyának falán. Az 1932-ben felavatott bronz dombormű híven ábrázolja az I. világháború véres gyalogos rohamait, az ezred hősi halottainak áldozatára emlékeztet.

Suki Zoltán

Rendszeresen ápolják a világháborús hősök emlékét.

Fotó: Török János

Csepi László nyugalmazott őrnagy megnyitóbeszédében emlékeztetett, hogy világszerte több emlékművet is állítottak az ezred hősi halottjainak, azonban a hősökre emlékező szegedi polgárok mindig itt találkoznak.

– Hol többen, hol kevesebben, de a szándék mindig ugyanaz. Nemcsak vállalni hőseink emlékét, hanem ápolni is – fogalmazott a nyugalmazott őrnagy, aki hozzátette, hogy az emlékek ápolásában továbbra is együttműködnek a Belvárosi Egyházközséggel, és a Vedres István technikummal, akik az emlékhely ápolói.

Eredetileg a dóm tornyának nyugati falában helyezték el az emlékművet, innen 1944-ben, a Szent Antal kút megépítésekor helyezték át a mai helyére. A dombormű rohamra induló honvédeket örökít meg. Legelöl egy lobogó köpenyű katona fut, mellette egy altiszt géppuskával tüzel. Néhányan már a földre kerültek. Az első háború véres gyalogosrohamait megidéző dombormű az ezred hősi halottjainak áldozatára emlékeztet. Korábban fölül, a mészkőkereten egy bronz Krisztus relief is volt.


 


 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában