Hivatalosan január 1-jétől lesz a megyéből vármegye

2022.12.17. 14:35

Lecserélték a megyehatárt jelző táblát

Vármegyék lesznek 2023. január elsejétől a megyékből. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek országszerte 714 új megyehatár-jelző táblát kell újévig felszerelnie. Csongrád-Csanádban szombaton cserélték le a Békés- és Csongrád-Csanád megye közötti táblákat. A fotót a 47-es főút mentén, Orosháza és Székkutas-Kakasszék között készítettük.

Kovács Erika

Békés- és Csongrád-Csanád megye határán szombaton cserélték le a megyehatárt jelző táblát. Fotó: Kovács Erika

Az országgyűlés idén nyáron módosította az Alaptörvényt, ebben rendelkeztek a megyék vármegyékre nevezéséről. Az indoklás szerint „a vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

Csongrád-Csanád megyében nem volt ideje elhasználódni a megyehatárt jelző tábláknak. Mint ismeretes, Trianon 100. évfordulóján, 2020. június 4-én változott a megye neve Csongrádról Csongrád-Csanádra.

Érdekesség, hogy aki Békés megyéből utazott szombaton Csongrád-Csanádba, már az új táblákkal találkozott Orosháza határában, de a Csongrád-Csanád megyéből jövők továbbra is Békés megye táblát láttak, nem pedig Békés vármegyét. Ott valószínűleg a következő napokban zajlik majd a táblacsere. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában