Képviselő-testületi ülés

2022.12.14. 12:30

Nyit a kis posta, megújulhat a nagy Makón

A szerdai volt a makói képviselő-testület utolsó ülése az évben. A képviselők ezúttal meglepően gyorsan, gördülékenyen végezték a munkájukat – délelőtt 9-kor kezdték és 11 óra sem volt még, amikor befejezték.

Szabó Imre

A szerdai testületi ülésen a vita is kevesebb volt a szokásosnál. Fotó: Szabó Imre

Az ülés két legfontosabb napirendi pontja az újvárosi kis posta újranyitásáról, illetve a helyi mikro- és kisvállalkozásokat segítő rezsipályázatról szólt. Ami a kis posta ügyét illeti, az már napirend előtt szóba került. Farkas Éva Erzsébet polgármester felidézte, milyen tárgyalást folytatott a Magyar Posta elnök-vezérigazgatójával, Balczó Barnabással. 

Erről egy eddig még nem hallott információt is megosztott hallgatóságával: arról állapodtak meg, hogy jövőre az önkormányzat összeállítja a belvárosi nagy posta felújításával kapcsolatos javaslatát, ami alapja lehet később a beruházásnak. Azt már megírtuk az előterjesztés alapján, hogy a kis posta jövő január 2-án nyílik, illetve ez a városnak évi 23 millió forintjába kerül – a képviselők ezekkel a feltételekkel szavazták meg a megállapodást.

A kimondottan mikro- és kisvállalkozásoknak szóló rezsitámogatási pályázatot ugyancsak elfogadták a képviselők. Erről is írtunk már: a pályázatra 50 milliós keretösszeget különítettek el, a tíznél kevesebb embert foglalkoztató, 2 millió eurónál kevesebb bevételt termelő vállalkozások jelentkezhetnek, és az éves földgáz-, illetve áramszámla-növekmény felét, de legfeljebb 300 ezer forintot igényelhetnek. A pályázatokat a város honlapján megtalálható űrlapon kell benyújtani jövő év február 15-e és március 30-a között. Akiknek elfogadják az igénylését, azoknak 30 napon belül utalják a kért összeget.

Döntést hozott a testület a jövő évi Start közmunkaprogramról is. Zsámboki Zsolt, a városháza műszaki csoportvezetője elmondta, a szokásos három munkacsoportban – mezőgazdasági, helyi sajátosságokra épülő és szociális – összesen 96 fő foglalkoztatását szeretné biztosítani. Tavaly egyébként 102 ember dolgozott a helyi közmunkaprogramban a városban. Arról is határozat született, hogy a köztemetések díján ezúttal sem módosítanak Makón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában