Hódmezővásárhely

2022.12.07. 20:04

Tömeget oszlattak a vásárhelyi helyőrségben

Molotov koktéllal, füstgránáttal, botokkal felfegyverzett tömeg imitált támadást a Koszovóba készülő KFOR 28. váltása ellen a szerdai zárógyakorlaton. A valóságot megközelítő helyzetre készültek a katonák.

Tábori Szilvia

KFOR tömegkezelési gyakorlat: a cél felkészülni valóságos helyzetekre.

Fotó: Török János

Többnapos záró gyakorlatot tartott a Magyar Honvédség KFOR 28. váltása az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vásárhelyi helyőrségében. A jövő márciusban Koszovóba készülő körülbelül 400 fős egység egyik fő feladata a tömegkezelés.

– A felkészülés szabályai kötöttek, vannak kötelező elemek, de a váltás parancsnoka áthelyezheti a súlypontokat. Ugyan éppen nincs fegyveres összetűzés a térségben, a kialakult helyzetben szerveződhetnek tüntetések. A jelenleg kint szolgáló katonáktól folyamatosan tájékozódunk; feszült, de stabil a légkör Koszovóban – mondta újságírói kérdésre Nagy Levente István őrnagy, a 62. Lövészzászlóalj parancsnok helyettese, a 28. kontingens kijelölt parancsnoka.   

A Koszovó és Szerbia közötti régóta fennálló ellentét rendszámtáblák miatt lángolt fel legutóbb. Most úgy tűnik, november végén megállapodott a két fél egymással, így enyhül a konfliktus. 

– Igyekeztünk a valóságot leginkább megközelítő helyzetet megteremteni a tömegkezelési gyakorlaton, ám ez még így is laboratóriumi körülménynek mondható ahhoz képest, ami kint várhat ránk – mondta Cseh Tamás János főhadnagy, a kontingens tervezett alfa századának parancsnoka, aki aktívan részt vett a tömegkezelési gyakorlatban. Mint elmondta, az olyan feladatok mellett, mint például a járőrözés, képesnek kell lenniük arra, hogy szükség esetén tömegoszlatásban vegyenek részt Koszovó bármely területén. Ehhez a katonák közötti teljes bizalom szükséges. Nem veszíthetik el a fejüket, fegyelmezetten, higgadtan kell végrehajtani a feladatokat. Egységes, rugalmas fellépés kell. Fontos, hogy ezt a képességet szinten tartsák, így a fél éves külhoni szolgálatban – külföldiekkel közreműködve – folyamatosan gyakorlatoznak majd.

– A tömegkezelési mozzanat viszonylag gyors, körülbelül másfél órás volt. Míg valós helyzetben akár 10-12 órán át eltarthat egy tömegkezelési feladat. Erre úgy tudunk fizikailag és pszichésen felkészülni, hogy kitoljuk a gyakorlások és kiképzések idejét – hangsúlyozta a főhadnagy. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában