Szentes

2022.12.09. 07:00

Visszakérnék a gépjárműadót

M. A.

Azt szeretnék, ha jövőre már a városé lenne a gépjárműadó egy része. Fotó: Majzik Attila

A kormányhoz fordult a szentesi önkormányzat: a város vissza szeretné kapni a gépjárműadó 40 százalékát. Kérésüket azzal indokolják, hogy az adóbefizetéseket korábban az egészségügyi veszélyhelyzetre hivatkozva vonták el az önkormányzatoktól, mivel azonban az már lejárt, így a bevétel a várost illetné.

Az ötletet Szabó Zoltán polgármester vetette fel. Mint elmondta, a gépjárműadó-bevétel átengedett 40 százalékos részaránya a 2020-as, 2021-es és 2022-es években is nagyon hiányzott a helyi források közül: ez több mint 250 millió forintnyi nem beszedett adót jelentett a városnak ezekben az években.

Hozzátette, az orosz-ukrán háborús konfliktus következményeként kialakult súlyos energiaválság, a növekvő energiaköltségek és az egyre erősödő infláció csak rontott a helyzeten, ezek hatására már a kötelező feladatok ellátását is veszélyeztető finanszírozási gondok körvonalazódnak. Mint a polgármester kiemelte, az önkormányzatnak égető szüksége van a kormányzati segítségre.

– A kihirdettet egészségügyi veszélyhelyzetre hivatkozva ment el a gépjárműadónk 40 százaléka, több mint negyedmilliárd forinttal segítettük mi is a védekezést. Viszont a koronavírus-világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet a kormány 2022. június 1. napjával megszüntette. Úgy gondolom, hogy részünkről jogos kifejtetni egy olyan kérelmet Magyarország kormánya részére, hogy a megnövekedett energiaárak vonatkozásában kérnénk vissza ezt a forrást. Mi teljesítettük 2020-21-22-ben a kötelességünket, de 2023-ra megszűnt az az apropó, miszerint nekünk évente körülbelül 90 millió forintot a központi költségvetésnek kellene átadnunk – fogalmazott Szabó Zoltán polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában