Szegedi hírek

2023.01.25. 20:50

Folytatódnak az út- és óvoda-felújítások

Botka László szerint a kormány tehet Szeged minden költségvetési nehézségéről, sőt komoly összegeket vont el a várostól. Szeged polgármestere erről a Közéleti Kávéházban beszélt szerdán. Az esten elhangzott, hogy a városvezetés egyetlen betervezett beruházásról sem kényszerül lemondani, és emelik a beiskolázási és nyugdíjas támogatásokat.

Munkatársunktól

Botka László keveselte az 1,3 milliárd forintos kormányzati rezsitámogatást, amekkora összeget mindössze négy város kap az országban. Fotó: Karnok Csaba

A járvány miatti két év kihagyás után ismét a Közéleti Kávéház vendége volt Botka László, Szeged polgármestere a Városházán. Beszélgetőtársa, Balogh Judit újságíró elsőként arra kérte a városvezetőt, összegezze, hogy Szeged hogy viselte a pandémia időszakát. Botka úgy fogalmazott, példamutatóan fegyelmezetten viselte a lakosság a járvány időszakát. Személyes nehézségeként azt az időszakot említette, amikor a képviselő-testület nem ülésezhetett és egy személyben kellett meghoznia a döntéseket. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány alatti ingyenes parkolás egymilliárd forintos lyukat ütött a város költségvetésében. 

Szeged polgármestere a kormányt okolta a rezsiválság és a magas infláció miatt. A város költségvetése most készül, február 17-én szavaz majd róla a képviselő-testület. Annyit azonban már szerdán elmondott, hogy 70 milliárd forintra tervezik az idei költségvetést, amelyből 13 milliárd forintot az energiaköltségek tesznek majd ki. 

Lapunk a hónap elején számolt be arról, hogy Szeged az ország azon négy városa közé tartozik, amelyeknek több mint egymilliárd forintos rezsitámogatást ítélt meg a kormány. Botka szerint ez az összeg „csekély", ugyanakkor azt is sérelmezte, hogy a kormány szolidaritási adóval sújtja a várost, amit azoknak a településeknek kell fizetni, ahol az adóerő-képesség nagyon magas. Ezt követően kijelentette, a szegedi gazdaság jóval az országos átlag fölött van. 

Hiány és hitel nélkül tervezzük Szeged város költségvetését – közölte a rendezvényen, majd azzal folytatta, egyetlen betervezett beruházásról sem kell lemondani, noha kevesebb lesz belőlük, mint az elmúlt években. 

Az óvoda-felújítások a Vedres utcai és a Felsővárosi óvoda felújításával folytatódnak, és a tervek szerint halad tovább a Kálvária sugárúti idősek otthona felújítása is. A beiskolázási és nyugdíjas támogatások összegét tízről 15 ezer forintra emelik. 200 millió forintból elindul a „Tisza Szeged főutcája” projekt első üteme az Árvízi emlékmű környékének rendbetételével. Útfelújításra egymilliárd forintot szánnak, a 300 millió forintos városrész fejlesztési alapból pedig elkezdődhet a Bartók tér korszerűsítése. A nyugdíjas klubok, kulturális és sportegyesületek ugyanannyi támogatást kapnak idén is, mint tavaly. A városi rendezvények is meg lesznek tartva a borfesztiváltól  a Szegedi Ifjúsági Napokig, és a közszolgáltatások minősége sem csökken majd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában