Kórházi várólisták

2023.01.09. 20:00

Szívkatéterezésre és sérvműtétre várnak legtöbben

Továbbra is sokat kell várni a műtétekre Csongrád-Csanád vármegyében. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisa szerint diagnosztikus szívkatéterezésre, implantátum beültetésével történő hasfali-, lágyék sérvműtétre és szürkehályog műtétre is sokaknak van szüksége. Van olyan beavatkozás, amelyre száznál is több napot kell várni.

Kiss Anna

Van olyan beavatkozás, amelyre átlagosan 172 napot kell várni. Archív fotó: Frank Yvette

Jelentős várólisták vannak továbbra is megyénkben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai szerint. Szembetűnően sokan várnak diagnosztikus szívkatéterezésre, Szegeden jelenleg 681-en vannak várólistán, de az elmúlt 6 hónapban 2443 ilyen beavatkozást végeztek el az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban. Szintén sokan várnak epekövesség miatti beavatkozásra, amelyre átlagosan 107 napot kell várni a megyeszékhelyen, ahol jelenleg 348 beteg van bejegyezve műtétre.

Hosszú még a sor az implantátum beültetésével történő hasfali-, lágyék sérvműtétnél is, erre Szegeden 648 várnak, az átlagos várakozási idő 126 nap, miközben Kisteleken 3 várakozó van, ott a műtétre átlagosan 9 napot kell várni. De szürkehályog műtétre is sokaknak van szüksége, Hódmezővásárhelyen 65, Makón 57, Szegeden 404, Kisteleken pedig 1 beteg vár erre, és az utóbbi település kivételével mindegyik városban meghaladja a 40 napot az átlagos várakozási idő.

A csípőprotézis műtét esetében is várakozásra kell számítani, hiszen Szentesen a traumatológiai részlegen 11-en várnak, míg a megyeszékhelyen 4 várakozó beteg van a traumatológián, az ortopédiai részlegen pedig 133-an. Utóbbi esetében 172 nap az átlagos várakozási idő. Hasonló a helyzet a térdprotézis műtét esetében is, erre a szegedi ortopédián 196-an, a szentesi traumatológián pedig 7-en várnak.

A számokat tekintve kiugró még a mandula vagy orrmandula műtét előtt állók száma is, több mint 20 napot kell várni erre a beavatkozásra Szentesen és Szegeden is. Az előbbi településen 6, míg az utóbbin 98 a várakozók száma. A megyeszékhelyen hosszú várakozási időre, átlagosan 112 napra kell számítania azoknak, akik transzkatéteres szívbillentyű beültetés előtt állnak, most 56 várakozó van. A szív elektrofiziológiai vizsgálatára is sokat kell várni Szegeden, átlagosan 80 napot, miközben a várakozó páciensek 48-an vannak. 

Ortopédiai kisműtétre 20-an, míg nagyműtétre 2-en várnak az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban, ahol nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozásra 32, nőgyógyászati plasztikára 11, míg nőgyógyászati műtétre 32 beteg vár. Továbbá sor alakult ki a nőgyógyászati küretként is ismert rutin beavatkozás, a méhkaparás esetében, most 38 várakozó van Szegeden, ahol az átlagos várakozási idő 8 nap. És az orrmelléküreggel kapcsolatos műtétekre is várni kell több mint 30 napot, Szegeden 24, Szentesen pedig 1 beteg szerepel jelenleg a várólistán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában