Jelenünk építőköve is Petőfi

2023.02.06. 18:10

Díjazták a Petőfi-kvízjáték résztvevőit - fotók

Szentesről indult, végül országos méretű lett a Petőfi 200 Emlékévek Kvíz: a 67 napon át zajló kihívásra minden vármegyéből jelentkezett résztvevő, a játékban 430 diák tesztelte a költővel kapcsolatos tudását. A legjobbak munkáját most ajándékokkal ismerték el a szervezők.

Majzik Attila

Értékes jutalmakkal díjazták a legkitartóbb diákokat. Fotó: Majzik Attila

– Ez a verseny is azt bizonyította, hogy nem halványult el Petőfi életműve. A költő nemcsak múltunk fontos része, de jelenünk építőköve is. Mindenkit arra biztatok, hogy olvasson Petőfit, mert ezzel segítünk tovább éltetni az emlékét – hangsúlyozta a Petőfi születésének 200. évfordulójára szervezett online kvízjáték eredményhirdetésén a játék ötletgazdája, Vinczéné Szabó Éva.

A HSZC Boros Sámuel Technikum magyar-pedagógia szakos tanára férjével, Vincze Mihállyal közösen alkotott meg egy honlapot. A Petőfi 200 Emlékévek Kvíz oldalán naponta újabb és újabb, Petőfivel kapcsolatos kérdésekkel találkozhattak a regisztrálók. A tavaly októberben indult kihívás 67 napon keresztül tette próbára a diákok tudását: a kvízkérdések Petőfi életrajzával, munkásságával, verseivel és verstani ismeretekkel voltak kapcsolatosak. A cél nem a vizsgáztatás volt, hanem a tudásgyarapítás, így a gyerekek bármilyen segítséget használhattak a játék során.

A kihívást eredetileg csak helyi kezdeményezésnek szánták, de hamar híre ment az online kvíznek, így egyre többen kapcsolódtak be. Az ország minden vármegyéjéből regisztrált játékos, sőt, néhányan az országhatárokon kívüli magyarlakta területekről is csatlakoztak. Végül 430-an regisztráltak az oldalon, a résztvevők összesen több mint 41 ezer választ küldtek vissza a játék során.

– Elégedettek vagyunk, mert sok diákot sikerült megszólítani a játékkal, akik jellemzően folyamatosan foglalkoztak a feladatokkal. A válaszok kiértékelése során az is kiderült, hogy melyik típusú feladatok mentek könnyebben, melyikek nehezebben, így ez a kvíz nekünk, pedagógusoknak is egy fontos visszajelzés volt – tette hozzá Vinczéné Szabó Éva.

A Petőfi-kvízen végül az általános iskolások közül Sinka Zora, a szegvári Forray Máté Általános Iskola diákja lett a legjobb Seres Máté, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Pap Diána Flóra, a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulója előtt. A legeredményesebb általános iskola a fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola lett. A középiskolások háziversenyét Németh Dániel nyerte Túri Kitti Viola és Döme Dorka előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában