Negatív Magyarország-kép Ukrajnában: Mindennapos rettegés, a családok szétszakadtak

2023.02.27. 14:00

Grezsa István: a feladat megmaradni

Grezsa Istvánt tavaly ősszel választották meg a Kárpátaljai Szövetség elnökévé.

Munkatársunktól

A Kárpátaljai Szövetség erejéhez mérten támogatja a kárpátaljaiakat. Fotó: Havran Zoltán

A szervezet 1989-ben jött létre, hogy összefogja a Magyarországon élő kárpátaljai származásúakat és segítse a szülőföldi magyar kulturális életet. Grezsa István az 1 éve kitört orosz-ukrán háború kapcsán fejtette ki véleményét a hivatalos közösségi oldalán.

– Egy éve kezdődött az orosz-ukrán háború. Százezrek véráldozata, a gyászoló családok sokasága torokszorító. Kibogozhatatlan dezinformációk mindkét oldalon. Mint minden háború, végső soron értelmetlen. Győzelem már egyik oldalon sem várható. Mi, magyarok pedig megint a lét, nemlét határán tántorgunk Kárpátalján. Tövig nyirbált nyelvi és oktatási jogok, lakosság- és népességcsere. Mindennapos rettegés, áramszünet, szétszakadt családok, sulykolt, negatív Magyarország-kép Ukrajnában – írta.

Hangsúlyozta, száz esztendő során újra meg újra ugyanaz a feladat, megmaradni. Kitartani anyanyelvben, önazonosságban, menteni a menthetőt, óvodákat, iskolákat, templomokat, közösségeket. 

– Történelmünk legnagyobb humanitárius segítsége ellenére a naponta gyalázott anyaország egyet tehet: jelen van, a Kárpátalja megyében élő minden polgárnak, magyaroknak, ruszinoknak, ukránoknak hétről-hétre bizonyítja, számíthatnak ránk. Akármit olvasnak a lapokban és a hírportálokon. A Kárpátaljai Szövetség erejéhez mérten támogatja a kárpátaljai magyar jelenlét örök programját – fogalmazott Grezsa István.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában