Egyetemek és vállalatok összefogása a munka-magánélet harmónia és a családbarát kultúra érdekében

2023.02.28. 11:47

Munkacsoport a boldogságért

Ágazatokon átívelő összefogással munkacsoportot alakítottak egyetemek és vállalatok a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány munkaerőpiaci programja, a Balansz Program szakmai támogatásával. A workshopon 10 nagyvállalat és 11 családbarát egyetem, köztük a szegedi vett részt.

Munkatársunktól

Tíz nagyvállalat és 11 családbarát egyetem – köztük az SZTE – vett részt a workshopon. Fotó: Három Királyfi Három Királylány Alapítvány

A Családbarát Egyetem Partnerségben résztvevő felsőoktatási intézmények és Az Év Családbarát Vállalata – Mentor Szervezetek február 23-án első ízben ültek össze annak érdekében, hogy egymást támogatva, ösztönözve egyre több közös akcióval segítsék munkatársaik és az egyetemek hallgatóinak munka-magánélet harmóniáját, hatékonyan legyenek képesek támogatni a családot tervező, alapító, vagy családos munkatársaikat, hallgatóikat és az esélyegyenlőség minél jobb megvalósítását szervezeteikben.

A találkozón meghatározták a következő lépéseket, amelyek a meglévő tapasztalatok cseréje, összehangoltan szerveződő, párkapcsolati, kapcsolati, munka-magánélet témájú egyetemi kurzusok indítása, illetve a családbarát gondolat vállalatvezetői előnyeiről, működéséről tartott előadások, műhelymunkák valósulhatnak meg az egyetemeken.

– Az alapítvány fontos katalizátora volt, de jelenleg is szervezője és motorja annak a hazai együttműködésnek, amelynek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2017 óta tagja – mondta el Jancsák Csaba, az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont (SZTE TFK) vezetője.

Az elmúlt évben létrehozott SZTE TFK-ban olyan kutatásokon alapuló fejlesztések történnek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a 21. századi kihívásoknak való megfeleléshez, és formálják az egyetem családbarát mikroklímáját, szervezeti személyiségét, oktatói, dolgozói és hallgatói nézőpontokból egyaránt.

– Például ebben a körbe tartozik a családbarát mediáció szolgáltatás bevezetése, vagy a munka-magánélet, illetve a párkapcsolat-családalapítás témákban jelenleg már zajló kutatások eredményeként megszülető innovációk, és kifejlesztett egyetemi kurzusok, tréningek, események – összegezte Jancsák Csaba. A workshopon számos jövőbe mutató terv is elhangzott, amelyek kidolgozására, megvalósítására munkacsoportokba tömörülnek a cégek és egyetemek családbarát programvezetői.

– A jelenlévők közös ars poeticája, hogy egymás támogatása, a tudásmegosztás és az együttműködés eredményeként megsokszorozódik a közös munka eredménye, nő a tagszervezetek hatékonysága, így egyre élhetőbb, befogadóbb környezetet tudnak teremteni a náluk dolgozók és tanulók számára – mondta el Ujvári Enikő, a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány BALANSZ programjának vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában