Három disznót vágtak le Árpádhalmon

2023.02.25. 18:10

Sült hagymás vér, Marshall máj, hurka-kolbász, toroskáposzta került az asztalra - Galéria

A hagyományokhoz hűen idén is megrendezték Árpádhalmon a látványdisznóvágást. Ezen a napon szinte egy helyi ház konyhájában sem főztek, mindenki hurkát, kolbászt, toros káposztát evett.

Kovács Erika

Árpádhalmon három disznót vágtak le a disznótoros napra. Fotó: Kovács Erika

– Hagymás vérrel és Marshall májjal indítottuk a napot. Délre pedig kemencében sütöttük a hurkát, kolbászt. Összejött a falu apraja nagyja, a környékről és testvértelepüléseinkről, Szajánról és Árpádról is érkeztek vendégek – tudtuk meg Vágó Miklós polgármestertől. 

Árpádhalmon két 250 kilós disznót vágtak le még a rendezvény napja előtt, hogy a megfelelő mennyiségű hurka-kolbász időben rendelkezésre álljon. Szombaton pedig a program résztvevői előtt egy harmadik disznót is feldolgoztak. Kolbásztöltő versenyt is rendeztek, délután pedig Szigeti Fercsi mulatós műsora fokozta a hangulatot. Volt malac-totó is, a kitöltők között 3-szor 1 kilogramm kolbászt és hurkát sorsoltak ki.

A rendezvényen részt vett Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, agrárminiszter-helyettes is. 

– Régebben mi is vágtunk disznót, legalább egyet egy évben. Amióta kirepültek a gyerekek, azóta nem, mert kettőnknek kicsit sok lenne egy egész disznó. Már emiatt is nagy örömmel jövök a térségben rendezett disznóvágásokra, kicsit nosztalgiázni – mondta Farkas Sándor. 

Hangsúlyozta, a hagyomány nagyon fontos, a gasztronómiában is. Meg kell őrizni, tovább kell adni az utódoknak a disznótoros ételkülönlegességek ízeit, elkészítésének módjait. A miniszterhelyettes reményét fejezte ki, hogy akiknek lehetőségük van rá, ismét egyre többen kezdenek majd háztáji gazdálkodásba, hogy amit lehet, maguk termeljenek meg a család asztalára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában