A lakosokat nem érinti, csak a vállalkozásokat

2023.02.28. 14:00

Telekadót vezetett be Szegvár

Még 2021-ben fogadott el egy új adónemet, a telekadót a szegvári képviselő-testület.

Kovács Erika

Több mint 10 millió forint bevételt várnak az új adónemből. Fotó: Kovács Erika

– A Covid-19 helyzetre való tekintettel nem lehetett új adónemet bevezetni, sem az adórendeletet módosítani, ezért lépett hatályba az új adónemünk csak 2023. január elsejétől, amelyet az ipari területekre vetettünk ki – mondta Szabó Tibor György, Szegvár polgármestere.

– A mi telekadónk nem házadó, nem építményadó. Csak azok a területek érintettek benne, amelyeknek a tulajdoni lapon ipari területként van a művelési ága minősítve. Nem egy új keletű adónemről van szó, más települések is éltek ezzel a lehetőséggel. Szegváron a teljes területből az épületek területét kivonva kapjuk meg az adóval érintett felületet – magyarázta.

A képviselő-testület azért döntött a telekadó mellett, mert a koronavírus-járványra való tekintettel csökkent az önkormányzat saját bevétele, de nem szerették volna a szegvári lakosok terheit növelni az infláció, az élelmiszer árak emelkedése és a rezsicsökkentés részleges megszüntetése mellett. A grémium úgy gondolta, hogy a vállalkozások megfelelő teherviselő képességgel rendelkeznek.

A rendelet szerint a Szegvár közigazgatási területén lévő iparterületek telke után – amelybe az épületek alatti rész nem számít bele – belterületen 120, külterületen pedig 80 forint adót kell évente fizetni négyzetméterenként. Az új adónemből az önkormányzat több mint 10 millió forintos bevételt vár, a pontos összeg a bevallások beérkezése után derül ki. Működésre, vagy pályázati önerőre használják majd a pénzt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában