Szegedi hírek

2023.02.16. 15:18

Új egészségügyi intézménnyel gyarapodott Szeged - Galéria

A mindszenti születésű Purjesz Béla belgyógyász nevét viseli az Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ, amit csütörtökön adtak át Szegeden. A centrumot 4 milliárd forint állami támogatás segítségével hozta létre az egyetem, mely így képessé vált bármilyen vészhelyzet kezelésére.

Kiss Anna

A mindszenti születésű Purjesz Béla belgyógyász nevét viseli a több mint 4 milliárd forintból létrehozott épület. Fotó: Karnok Csaba

– A kormány partnerként tekint az egyetemekre, melyek innovációs gondolkodásának ékes példája a Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ létrehozása. Amikor a Szegedi Tudományegyetem kezdeményezte a beruházást még híre-hamva sem volt a koronavírusnak, de érdemes volt a tudományra hallgatni, mely megjósolta, hogy infektológiai szempontból éveken belül baj lesz – mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár csütörtökön, Szegeden, a Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ átadóünnepségén.

Az Állomás utca 3. szám alatt több mint 4 milliárd forintból, zöldmezős beruházásként hozta létre a Szegedi Tudományegyetem az új klinikát, ami teljes mértékben megfelel a 21. századi izoláció és infekciókontroll követelményeinek. Az intézmény átadásakor az államtitkár közölte, az új központ jelentős mérföldkő a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ életében. 

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az ünnepségen arról beszélt, hogy amikor 4,5 évvel ezelőtt elkezdték a rektori ciklust, az egyik fő irányvonalként a kutatási, oktatási és egészségügyi intézmények újjáépítését határozták meg. Komoly lépéseket tettek ennek érdekében, ezért a csütörtöki átadó mellett a reményeik szerint idén további épületavató események lesznek, sőt, vannak még további terveik is. Hangsúlyozta, az új járványok, többek közt a koronavírus kialakulása miatt szükségessé vált egy olyan centrumnak a létrehozása Szegeden, mint amilyet csütörtökön adtak át, és ami flexibilis, átalakítható az infektológia kihívásainak megfelelően.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja az eseményen közölte, amikor elindították a beruházást, még nem volt egyértelmű számukra, hogy miért van szükség az épületre, de érezték, hogy hiánypótló lesz. Közben a koronavírus miatt az egyetem olyan új működési modellt hozott létre, ami interdiszciplináris módon kezeli az összes egészségügyi szakmát, és ami által felkészültek minden haváriára – mutatott rá.

– Olyan felszereltséggel rendelkezik az új, modern egység, amely által képesek vagyunk bármilyen feladat elvégzésére, így intenzív osztályos beteg kezelésére, művesekezelésre, kisebb műtétekre. Az épület elsődleges célja a fertőző, vagy fertőzésre gyanús betegek ellátása, valamint azoknak a pácienseknek a kezelése, akik speciális ellátásra szorulnak – ezt már Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke mondta. Közölte azt is, hogy szükség esetén mindegyik kórterem intenzív osztályként tud működni, de az épület alkalmas arra is, hogy az orvosok és a szakdolgozók az akut betegellátást tanulják és gyakorolják benne.

Az új egészségügyi intézmény igazgatójának Letoha Annamária belgyógyászt nevezte ki az egyetem, ami nem véletlen, hiszen ő volt az, aki a koronavírus-járvány alatt szakmai igazgatója volt az SZTE Járványügyi Ellátó Központnak, ahol több ezer emberi életet mentett meg kollégáival közösen. 

De nemcsak épületátadó, hanem névadó ünnepség is volt csütörtökön, hiszen a vadonatúj épület a mindszenti születésű Purjesz Béla belgyógyász nevét viseli, aki korábban a Belgyógyászati Diagnosztikai Klinika igazgató professzora, majd az orvostudományi kar dékánja, később pedig az egyetem rektora volt. A Szegedi Tudományegyetem 1946 októberében díszdoktorrá avatta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában