Rengeteg adományt kaptak a szegedi emberektől, vállalkozóktól is

2023.02.24. 12:00

Ukrán menekülteken segített a Karitász

A második világháború óta nem látott menekülthullámot indított el az orosz–ukrán háború. Bár egy éve tart az élet-halál harc, továbbra is nagyon sok menekült érkezik Magyarországra. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász is kivette a részét az ukrán állampolgárok ellátásából, eddig mintegy kétszáz személyről gondoskodtak.

Jeszenszky Zoltán

Biztonságba jutottak: a légicsapások és légiriadók elől menekülő családanyák költözhettek be gyermekeikkel Domaszéken, a Zöldfás Lelkigyakorlatos házba Archív fotó: Karnok Csaba

Több mint nyolcmillióan menekültek el a heves harcok miatt Ukrajnából az UNCHR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint. Magyarországra is naponta érkeznek a heves harcok elől menekülő emberek, az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint csak szerdán több mint 9600-an lépték át a határt. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász már a háború első napjaiban segítséget nyújtott a biztonságot kereső ukrán állampolgároknak.

Három helyszínen fogadtuk a családokat: Domaszék-Zöldfáson, a lelkigyakorlatos házban, a az Öthalmi Kollégiumban, valamint Ásotthalmon. Összesen mintegy 200 személynek nyújtottunk komplex segítséget: kapcsolatot az idegenrendészettel, orvosi ellátást, jogi tanácsadást. Foglalkoztunk a gyermekekkel, programokat szerveztünk a családok számára, a napi ellátás biztosítása mellett 

– emlékezett vissza Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász vezetője. Hozzátette, rengeteg adományt, felajánlást kaptak a szegedi emberektől, vállalkozóktól ezekben a hetekben, amelyeket az ÁGOTA Alapítvány önkénteseinek segítségével juttattak el a rászorulóknak.

Az ásotthalmi családok viszonylag rövid idő elteltével önállók lettek, munkát találtak, az Öthalmi kollégiumot pedig átvette a katasztrófavédelem. Így a leghosszabb ideig a Domaszék-Zöldfáson letelepedőkkel foglalkozott a Karitász, addig, amíg a családok sorsa nem rendeződött. Voltak, akik a férjeik munkáltatója által biztosított szállásra költöztek hazánkban, mások pedig visszatértek a háború sújtotta Ukrajnába.

Ilyen a Galambos család is, akiknek először egy Szegedhez közeli településen biztosítottunk lakhatást és munkalehetőséget. Majd ők úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek, hiszen idős családtagjaik Ukrajnában maradtak. Azóta is tartjuk velük a kapcsolatot, segítjük őket, mert az ő élethelyzetük a legnehezebb, 11 gyermeket nevelnek és a háborús helyzet miatt nincs munkája a családfőnek

 – magyarázta az egyházmegyei karitász vezetője. A családnak vittek élelmiszert, ruhát és építőanyagot, valamint anyagi támogatást is nyújtanak nekik. A családfő ezekből az adományokból saját kezűleg újítgatja a házukat: többek között fürdőszobát alakított ki, hogy komfortossá tegye otthonukat.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában