Kistelek

2023.03.18. 07:00

Az iskola elé költözött a Petőfi-szobor

I. P.

Az új helyszínre, az iskola előtt kialakított kis térre költöztették át a Petőfi-szobrot. Fotó: Sándor Attila

A kisteleki általános iskola tankerület által kezdeményezett felújítása, bővítése során felmerült, hogy a bejáratánál lévő Petőfi-szobrot új helyre költöztesse az önkormányzat. Ugyanis az új szárny megépítése miatt tejesen eldugott helyen lett volna, az ünnepségeket is komplikált lett volna méltó körülmények között megrendezni.

A Petőfi 200 országos ünnepségsorozat a terv, az elképzelés megvalósítására kiváló alkalmat kínált, mert az emlékév kapcsán pályázni lehetett az emlékmű felújítására és áthelyezésére. A Nemzeti Kulturális Alap ideiglenes Petőfi kollégiumához benyújtott pályázaton 1,5 millió forintot nyert a város, melyet 1,2 millióval kellett kiegészíteni a 2,7 milliós büdzséhez – tudtuk meg a pontos számokat Vass Rozália projektfelelőstől. 

 Fotó: Sándor Attila

A szobor rendbetétele és áthelyezése – a korábbitól csupán pár méterre – már a március 15-ei ünnepség előtt megtörtént az általános iskola elé, a Petőfi utcai bejárat mellett kialakított, az utcára nyitott, paddal ellátott kis térre – mondta el lapunknak Domonics János alpolgármester. Megemlítjük: ideális hely lehet verses kikapcsolódáshoz Petőfi költeményeit olvasgatva.

– Az idei koszorúzást, az emlékezés és a tisztelet virágainak, mécseseinek elhelyezését már az új helyszínen tarthattuk meg. Eddig kizárólag pozitív visszajelzést kaptunk a lakosoktól, szerintük is jó, szép és méltó helyre került a szobor – közölte zárásként az alpolgármester.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában