Víziók a Föld ikertestvérének megtalálásáról

2023.03.23. 18:10

Az univerzum misztikus energiája

Exobolygókról, fekete lyukak felfedezéséről és az univerzumot mozgató sötét energiáról tartottak előadást Vásárhelyen. Barna Barnabás csillagász, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa szerint technikai fejlődés, például modernebb távcsövek is szükségesek bizonyos kérdések tisztázásához.

T.Sz.

Barna Barnabás szerint megannyi rejtély vár a modern csillagászat szakembereire a közeli és távoli jövőben. Archív fotó: Török János

A jövőt mindenképp meghatározó izgalmas témákat hozott a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársa ismét a vásárhelyi könyvtárba. Barna Barnabás lapunknak és a csillagászatban kevésbé járatosaknak azt is tisztázta: mit jelent a távoli jövőt talán alapjaiban meghatározó exobolygó kifejezés, és mennyi mindent nem tudunk a fekete lyukakról, illetve a sötét energiáról.

Egyedül a világegyetemben?

Eddig ötezernél több, csillagok körül keringő exobolygót fedeztek fel. A szakemberek pedig úgy vélik, minden csillag körül kering egy bolygórendszer, csakúgy mint a Nap esetében. Barna Barnabás szerint ez azért izgalmas, mert a csillagászat mégiscsak azt kutatja, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben, vajon találhatunk-e lakható planétákat a jövő emberiségének. Nem véletlen tehát, hogy az exobolygók főként akkor kerülnek a hírekbe, amikor a Föld ikertestvérének megtalálását képzelik akár a sajtó munkatársai, akár a kutatók.

Egyelőre nagyon az út elején járunk, a felfedezett exobolygók tulajdonságairól nagyon keveset tudunk. Rejtély, hogy a jövő emberiségének merre kellene elindulnia. A távcsövek következő generációi szolgálnak majd információval arról, hogy a távoli exobolygóknak van-e egyáltalán légköre, és ha van, mire alkalmas 

– magyarázta a csillagász.

A lyuk, ha fekete

Hogy mit tudunk egy olyan objektumról, amelyről még a fény sem tud elszabadulni? Nagyjából azt, hogy miként születhetnek és sejtjük, hogy mi lehet a sorsuk. Ám az, hogy mi zajlik konkrétan közvetlen környezetükben, pláne a fekete lyukak mélyén, az máig tisztázatlan

 – mondta Barna Barnabás. Hozzátette, utóbbi kérdésre feltehetően soha nem is kapunk választ. Miután a fekete lyuk belsejéből nem jut ki fény, így információ sem. A szegedi csillagász szerint lehetséges, hogy az általános relativitás elmélet örök életre gúzsba köti kezeinket és igazából sosem lesz információnk a fekete lyukba hulló anyagról. Arról viszont igen, hogy miként formálja környezetét, mi történik közvetlen közelében. Ám a további információhoz további felfedezések kellenek, mert eddig mindössze két fekete lyukat ismerünk.

Misztikus és sötét energia

A sötét energia nem más, mint az a rejtélyes erő, amely az Univerzum gyorsuló tágulását hajtja. Ahogy azt Barna Barnabás magyarázta: a 14 milliárd évvel ezelőtti ősrobbanásról tudjuk, hogy az univerzum folyamatosan tágul. Ez egyszerűen a gravitációval is magyarázható lenne, a határtalanul és gyorsulva tágulás viszont már nem.

A gravitáció ugye mindent össze akar húzni, a sötét energiának nevezett talány ellenben mindent széthúz. Gyakorlatilag antigravitációs hatása van. Nem tudjuk honnan jött, mit csinál, hogyan néz ki. Csupán a hatását ismerik a szakemberek

 – tette hozzá Barnabás. Ez a sötét energia alkotja univerzum majdnem hetven százalékát. A csillagok, a bolygók, a galaxisok mennyisége lényegében eltörpül ahhoz az energiához képet, amelyet a sötét energia képvisel.

A probléma tisztázása a modern csillagászat elsődleges feladata a következő évtizedekben, sőt, akár évszázadokban

 – közölte.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában