Szigorú szabályok kötik az önkormányzatok kezét

2023.03.17. 07:00

Eddig 43 roncsautót szállítottak el Ásotthalomról

Lépett az önkormányzat: Ásotthalmon az év eleje óta már 43, az embercsempészek által hátrahagyott járművet szállítottak el, annak ellenére, hogy az intézkedést sok esetben összetett jogi környezet akadályozza.

Arany T. János

Embercsempész autója az ásotthalmi erdőben. Csak önkormányzati közterületen maradt járművet lehet elszállítani, azt is csak hosszas adminisztrációs procedúra után, 10 napos várakozási időt követően. Archív Fotó: Török János

Korábban megírtuk, Ásotthalom szeméttérképet készít, amelyen felmérik a legszennyezettebb területeket. A migránsok szemete és az embercsempészek által hátrahagyott járművek egyre nagyobb gondot jelentenek a térség településeinek. Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere arról számolt be, hogy nem újkeletű probléma a migrációs eredetű roncsautók kérdése.

– A tisztánlátás érdekében fontos elmondanom, összetett jogi környezet akadályozza az intézkedést sok esetben. Dicséretes eredmény, hogy folyamatos jelzéseinkre a határrendészet egyre nagyobb figyelmet fordít, így 2023 elején már 43 járművet szállítottak el. Az önkormányzat jogköre nagyon szűk: csak önkormányzati közterületen maradt járművet lehet elszállítanunk, hosszas adminisztrációs procedúra után, 10 napos várakozási időt követően. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a határidő azt eredményezi, hogy az elhagyott autóból egy kerék nélküli roncs marad – magyarázta a polgármester.

Hozzátette, a vármegyei rendőrfőkapitánnyal, Polyák Zsolttal egyeztetve Páty településről országosan elismert mintaprojektet ismertek meg. A közelmúltban járt a polgármesternél a rendészeti delegáció. A következő hetekben a jegyző feladata, hogy az ott kialakított eljárásrendet Ásotthalomra alkalmazza.

– Célom, hogy legalább az önkormányzati területen marad autók esetében intézkedni tudjunk. Ez többletkiadással fog járni, szállítási, tárolási díjat kell fizetnünk és igazságügyi értékbecslőt is be kell vonni. A település rendje és a közelgő nyári aszály viszont megkívánja az intézkedést. Télen már több jármű kiégett, ami rendkívüli kockázatot jelent az aszályos nyári időszakban az erdeinkre – mondta a polgármester.

A határrendészet ellenőrzi ugyan az elhagyott gépjárműveket, de ők csak azt vizsgálják, hogy az adott autó bűncselekményből származik-e, illetve hogy szerepel-e a körözési rendszerekben. A jármű elszállítása pedig csak akkor a rendőrség feladata, ha a kocsi érintett egy bűncselekményben, vagy ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában