Megyei elismerések a Nemzeti Esten

2023.03.13. 21:02

Ma is érvényes a 12 pont üzenete

Szentesen ünnepelt Csongrád-Csanád Vármegye önkormányzata, az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc tiszteletére rendezett Nemzeti Esten adták át a vármegyei elismeréseket is. Az ünnepségen elhangzott, a forradalomban megfogant vágyak ma sem változtak: a magyarok azt kívánják, legyen béke, szabadság és egyetértés.

Majzik Attila

Szentesen ünnepelt a vármegyei önkormányzat. Fotó: Török János

A szentesi Tóth József Színház és Vigadó adott otthont a Csongrád-Csanád vármegyei önkormányzata Nemzeti Estjének. A rendezvényen Rétvári Bence miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár mondta el ünnepi gondolatait.

Vérünket hullattok, hogy szabadon dönthessünk

 Történelmünk szinte folyamatos küzdelem a szabadságért, az önálló döntés lehetőségéért. Nemzeti ünnepeink is erről szólnak: augusztus 20-a, a független, szuverén államunk megalapításunk dátuma, március 15-e és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, és október 23-a, az ’56-os forradalom és szabadságharc ünnepe. Minden egyes alkalom arról szól, hogy mi magyarok hányszor hullattuk a vérünket, hogy mi magunk, szabadon dönthessünk a saját dolgainkról 

– emelte ki Rétvári Bence.

Fotó: Török János

A miniszterhelyettes hozzátette, ez nem balsors, ami bennünket sújt: Európa középpontjában ez természetes, ilyen környezetben mindig vannak birodalmak, amik befolyásukat ki akarják terjeszteni. Az, hogy ennek 11. évszázada ellenállunk, sikertörténet, emelte ki a miniszterhelyettes.

Máig érvényes gondolatok

Rétvári Bence hangsúlyozta, a történelem azért van, hogy tanuljunk belőle. 

 A technika változik, de az emberi természet nem, sem az egyéneké, sem a közösségeké. Idézzük fel a 12 pontot: mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés. Kívánunk-e mást 2023 márciusában? Nem, ugyanezt kívánjuk. A 10. pont arról szól, a magyar katonákat ne vigyék külföldre. Most, 175 évvel később is ugyanezt szeretnénk

 – emelte ki a miniszterhelyettes.

Fotó: Török János

Hozzátette, ismét azt érezhetjük, hogy el akarnak venni szuverenitásunkból. 

 Nekünk a magyar emberek érdekét kell képviselnünk, és azt mondani hideg fejjel, de magyar szívvel: legyen béke, szabadság és egyetértés

 – szögezte le Rétvári Bence.

Díjazott a közgyűlés

Az esten Csongrád-Csanád Vármegye Közgyűlésének kitüntető díjait is átadták, az elismeréseket Rétvári Bence miniszterhelyettes és Gémes László közgyűlési elnök adták át.

Idén a Csongrád-Csanád Vármegyéért Díjat Dr. Frank László, a Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Nonprofit Kft. ügyvezetője; Balogh László dokumentumfilm-rendező és Csótiné Ördög Edit, a Homokháti Szociális Központ vezetője vehette át.

Az Év Vállalkozója Csongrád-Csanád Vármegyében idén Varga Ferenc, a mórahalmi Varga Pékség tulajdonos-ügyvezetője lett.

A Csongrád-Csanád Megye Sportjáért és Ifjúságáért Díjban hárman, Ádám Martin válogatott labdarúgó – ő elfoglaltsága miatt később veszi át az elismerést –, Kazi László utánpótlás labdarúgóedző és Cseuz László részesültek.

Csongrád-Csanád Vármegye Sajtódíját Mészáros Szilvia, a Kurca Televízió Agrárpercek műsorának riportere, míg Csongrád-Csanád Vármegye Elnöki Kitüntető Díját Igaz László, az Euro-Team Kft. ügyvezetője kapta.

Az est részeként a Jövőnkért Néptáncegyüttes és a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola növedékei léptek fel, Vesd föl ezt a nagy napot! címmel pedig a Békéscsabai Jókai Színház adott ünnepi műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában