Idén is felújítanak egy szakaszt a műemléki gáton

2023.03.28. 10:00

Megvilágítanák a vásárhelyi kőfalat

Újabb látványberuházás jöhet Hódmezővásárhelyen. A városháza színváltós kivilágítása után a kőfalat is kivilágítaná Márki-Zay Péter, méghozzá súrlófénnyel.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter szerint ostoba, rosszindulatú dolog azt állítani, hogy a tavalyi felújításkor be lett malterozva a kőfal. Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen 1879. június 4-én kezdődött és 1881-ben ért véget a híres, 3002,6 méter hosszúságú fal építése, ami városképi jelentőségű műemlék, bár téglával burkolták, a helyiek mégis kőfalnak vagy „kűfalnak” nevezik. 

A lassan másfél évszázados tégla védgáton meglátszik az idő. 2020-ban például az Árpád utcában leomlott egy szakaszon. A problémát a fal mellett növő bálványfák gyökere okozta. 

Tavaly a kórház és a Bethlen-gimnázium közötti szakaszon újították fel a kőfalat, amit rengeteg kritika ért. Akkor egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy a városháza mögötti részen úgy néz ki a kőfal, mintha bevakolták volna, elvesztette a régi, vörös színét és szürke lett a rákerült maltertól. 
Idén újabb szakaszt újít fel az önkormányzat a kőfalon, a Rotary sétánytól a Nagy Imre sétányig, a Kaszap utcáig. A beszerzési pályázatra március 16-ig jelentkezhettek a lehetséges kivitelezők. Ezzel kapcsolatban megemlítettük Márki-Zay Péter polgármesternek az előző szakaszon történt „malterozást”. 

– Ez egy ostoba, rosszindulatú dolog. A smírolás ezzel jár, bemalterozzák a felületet, utána pedig letakarítják a maradékot. Még egyszer mondom, munkafázist kritizálni aljas dolog. Nézze meg, hol lát ilyet, hogy be van malterozva a kőfal? – kérdezett vissza Márki-Zay Péter. 

A polgármester a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Kendi Imre városstratégiai tanácsadóval, aki pályázaton nyerte el a városháza északi homlokzatának és tornyának negyedmilliárdos felújítását, valamint Sebestyén Tibor főépítésszel a Hősök tere és környéke parkosításának lehetséges irányait tekintették át. Ott merült fel a kőfal lámpákkal, úgynevezett súrlófénnyel való megvilágítása is. 

– Vizsgáljuk a lehetőségét. Ha meg lehet oldani, akkor megvalósítjuk. Nem szemből, hanem oldalról, olyan szögből világítanánk meg a falat, hogy akár a téglák kontúrja is látszódna – mondta. 
Cseri Tamás, fideszes önkormányzati képviselő szerint ez megint egy felesleges és értelmezhetetlen ötlet. 
– Itt nem egy épületről van szó, mint a szegedi múzeum, ami érdekes megvilágítva, hanem egy téglafalról. De ez csak az érem egyik oldala. A másik az anyagi. A polgármester egyik nap a város pénzügyi helyzete miatt kongatja a vészharangot és a kormányt szidja, amiért nem adott rezsitámogatást, máskor meg előjön mindenféle koncepciót nélkülöző ötletekkel, mint a városháza kivilágítása vagy a kőfal „súrlófényezése” – mondta a képviselő. 

A lassan másfél évszázados tégla védgáton meglátszik az idő. 2020-ban például az Árpád utcában leomlott egy szakaszon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában