Szegedi hírek

2023.03.10. 11:30

Menekül a jövő Szegedről a Fidelitas szerint

Hiába működik Szegeden a legnagyobb magyarországi egyetem, a baloldali városvezetés folyamatosan hadakozik az intézménnyel. A Fidelitas elnöke szerint ez is szerepet játszhat abban, hogy folyamatos az elvándorlás a városból, és már a fiatalok sem tartják megfelelő otthonnak Szegedet.

Suki Zoltán

A baloldali vezetés várospolitikája miatt nem tartják a fiatalok vonzó célpontnak Szegedet. Fotó: DM

– Sajnos, városunk ismét bekerült az országos médiába, és nem pozitiv kontextusban. A legújabb kutatásokból ugyanis arra lehet következtetni, hogy a jövő menekül Szegedről – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a Fidelitas helyi elnöke. Korponyai Ernő, ezt a nemrég közölt népességgel kapcsolatos statisztikai adatokra hivatkozva mondta.

Felhívta a figyelmet, hogy 2011 óta 11 ezer emberrel lett kevesebb Szeged lakossága, amely csaknem 6 százalékos csökkentést jelent. Ráadásul a fiatalok is kevesebben vannak ötezerrel, ami több mint 16 százalékos változást jelent.

Korponyai Ernő hozzátette, hogy a népességcsökkenés egész Európában érződik, minden állam a saját eszközeivel próbál harcolni a megállítása érdekében. Nyugat-Európa a bevándorlás ösztönzésében látta a megoldás, a nemzeti kormány pedig a fiatalok, a családalapítás és a gyermekvállalás ösztönzésében és támogatásában.

A Fidelitas elnöke hozzátette, hogy a fiatalok elvándorlása alapján kijelenthető, hogy a baloldali vezetés várospolitikája miatt nem tartják vonzó célpontnak Szegedet az életük elindításához, ezért jövedelmezőbb, lehetőségekben gazdagabb városokban próbálnak szerencsét. Budapestet, Székesfehérvárt és az ország nyugati felét említette.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Szegeden működik Magyarország legjobb egyeteme, ahol 12 karon 22 ezer hallgató tanul, több mint 2500 oktató és kutató végzi a munkáját, valamint hatalmas a jövő szempontjából meghatározó tudásiparral rendelkezik. Ezek ellenére a baloldali városvezetés folyamatosan támadja és fenyegeti a város egyetemét.

– Ez alapján kijelenthető, hogy a baloldali városvezetés munkásságának köszönhetően a jövő elmenekül a városunkból – közölte Korponyai Ernő.

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában