Szegedi hírek

2023.03.30. 19:30

Nagykövet tartott órát az egyetemi gyakorlóban - Galéria

Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete tartott rendhagyó tanóráját csütörtökön a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában. A program célja a francia nyelv népszerűsítése volt.

Timár Kriszta

Az egyetemi gyakorló francia nyelvet tanuló diákjainak tartott előadást Kanada magyarországi nagykövete. Fotó: Gémes Sándor

Régi hagyomány a francia nyelv oktatása az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában. A gimnáziumban több mint 170 diák tanulja ezt a nyelvet, közülük 77-en két tanítási nyelvű képzésen. Számukra tartottak csütörtökön rendhagyó órát: Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete beszélt nekik országa frankofón hagyományairól.

– A nagykövetség kereste meg az iskolát ezzel a lehetőséggel. Március a frankofónia, azaz a franciául beszélők hónapja, ennek kapcsán számos esemény zajlott országszerte. Ehhez csatlakoztunk mi is ezzel a programmal, amelynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést Franciaországon kívül más, ugyanezt a nyelvet használó országok iránt, illetve hogy kapjanak egy kis kitekintést a francia kultúra gazdagságából – mondta el Filó Réka, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola francia két tanítási nyelvű tagozatának vezetője. 

Caroline Charette előadása előtt elmondta, Kanada mindig is népszerűsítette a franciát, mely – bár talán kevesek által ismert, de – az angol mellett a másik hivatalos nyelvük.

– Szeretek középiskolásokkal találkozni, akiket érdekelnek az idegen nyelvek, mert ők nyitottak a világra – mesélte. 

Arra a kérdésünkre, hogy véleménye szerint miként lehet a francia nyelvet népszerűbbé tenni a fiatalok körében, az mondta, ez a nyelv mostanra elterjedt a világban és a harmadik vagy negyedik legismertebb idegen nyelv.

– Természetesen sosem fogja tudni túlszárnyalni az angolt, de véleményem szerint nagyon fontos, hogy ne korlátozzuk magunkat egy vagy két nyelv ismeretére. A francia nyelv remek lehetőséget ad, hogy az azt beszélők megismerjék Kanada, Afrika vagy Európa kultúráját, hiszen a frankofónia mintegy 20 országban jelen van, vagyis egy nagy közösséget tömörít – magyarázta.

A nagykövet Kanadáról szóló előadását telt ház előtt tartotta meg francia nyelven, amelynek végén a diákok feltehették neki kérdéseiket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában