Az áradás nem okozott gondot a folyó hullámterében

2023.03.03. 10:00

Szerdán tetőzött, szombattól apad a Maros

A Maros az eredetileg vártnál hamarabb és kisebb vízállással tetőzött – az apadás komolyabb megindulására szombattól lehet számítani. A folyó vízgyűjtő területnén nincs nagyobb mennyiségű hó, de az esetleges újabb mediterrán ciklonokból származó esőzések még okozhatnak tavasszal árhullámot.

Szabó Imre

A makói önkormányzat hivatalos közösségi oldalán a napokban tette közzé a felhívást: árad a Maros, várhatóan péntek-szombaton tetőzik 400 centiméter alatti vízállással, ezt követően lassú apadásra lehet számítani. A tájékoztató szerint a víz a medréből kilép és a Maros-part árterében lévő közlekedési utakat elöntheti, de az ártérben lévő ingatlanokat valószínűleg nem veszélyezteti. A tulajdonosokat ettől függetlenül elővigyázatosságra intették, arra kérték őket, lehetőségeik szerint kísérjék figyelemmel a folyó vízszint-emelkedését, és szükség esetén tegyék meg a szükséges intézkedéseket értékeik megóvása érdekében.

Ez utóbbira végül nem volt szükség, hiszen a folyó már szerdán tetőzött, de csak 333 centiméteres vízállással, ami jóval alatta maradt az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges 400 centiméternél. A Maros-parton járva csütörtök délután azt tapasztaltuk, bár a híd lábánál szemmel látható volt az áradás, az üdülőövezetben a víz nem öntötte el az utakat, csak a strand területének egy részét. A nyaralók körül sem láttunk sürgés-forgást, senki sem aggódott a további vízszintemelkedés miatt. Csütörtökön a hydroinfo.hu táblázata szerint a Maros magassága 331 centiméter volt; az előrejelzés szerint nagyjából ez a szint várható szombatig, ezt követi majd az apadás.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) igazgatója, Kozák Péter a Délmagyarországnak azt mondta, a Maros – és a Tisza, illetve más mellékfolyói – vízgyűjtő területén az elmúlt időszak csapadékos időjárása okozott áradást két hullámban. Az eső a Maros vízgyűjtő területének középső részét érintette.

– Az emelkedésére fel tudtunk készülni, hiszen a romániai szinteket nyomon tudjuk követni, és több nap, mire az árhullám elér hozzánk – mondta. Hogy várható-e a továbbiakban áradás, azt nem lehet előre tudni. Az ismert, hogy a Maros vízgyűjtő területein most nincs nagyobb mennyiségű hó összegyűlve, ugyanakkor az érkező 2-3 napos mediterrán ciklonok hozhatnak komolyabb csapadékmennyiséget. Azt azonban, hogy ezek mennyire emelik meg a Maros vízszintjét, csak akkor lehet nagyjából megjósolni, amikor az esővíz már a mederben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában