Helyi közélet

2023.04.14. 10:12

Díjat alapított Mihálffy Béla

Szeged korábbi polgármesteréről, Pálfy Ferencről elnevezett díjat alapított Mihálffy Béla. Az elismerést azok kaphatják meg, akik sokat tettek a város fejlődéséért, gazdasági vagy tudományos életéért.

Suki Zoltán

Mihálffy Béla bejelentette, az elismerést évente három ember kapja meg. Fotó: Gémes Sándor

– Ahogy korábban sokszor kiemeltem, rendkívül fontosnak tartom a közösségépítő munkát. Ezért azt is, hogy akik eddig a város fejlődéséért és közösségéért példaértékű munkát végeztek és kiemelkedő eredményeket értek el, elismerésben részesüljenek. Ennek érdekében egy díj alapítását kezdeményeztem, amely Pálfy Ferencről lett elnevezve – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Mihálffy Béla.

A kormánypárti országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a Pálfy Ferenc-díjjal azokat szeretnék elismerni, akik sokat tettek a város fejlődéséért, illetve gazdaságáért, tudományos vagy oktatási életéért, kultúrájáért, sportjáért, egészségügyi és szociális jólétéért, közösségeiért vagy épp hitéletéért, függetlenül attól, hogy azt a mindenkori politikai döntéshozók elismerésre méltónak ítélik-e a munkájukat.

Az elismerést évente három ember kapja meg, és egy „köztiszteletben álló szegedi polgárok alkotta grémium ítéli oda”. A Pálfy Ferenc-díj átadása a Szeged Napja-ünnepségsorozaton lesz, ünnepélyes keretek között. Maga a díj egy egy 10 centiméter átmérőjű, bronzból öntött emlékplakett és egy oklevél lesz, amelyet már idén is átadnak. A plakett Pálfy Ferenc polgármestert ábrázolja, rajta felirattal: „Elismerésül Szegedért végzett munkájáért".

– Ezzel a döntéssel az egykori legendás lokálpatrióta városvezetőnknek kívánunk méltó emléket állítani és évről évre az arra érdemes szegedieknek elismerést adni

 – fogalmazott Mihálffy Béla.

Pálfy Ferenc, Szeged leghosszabb ideig (1872 és 1904 között) hivatalban lévő polgármestere volt. Hosszú élete Szeged szolgálatában telt, ami alatt általános tiszteletet és szeretetet vívott ki magának a város polgárai körében. Ő volt az 1879-es nagyárvíz utáni újjáépítés polgármestere, majd az ezt követő évtizedek fejlődésének motorja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában