A 20 éves csacsi is csökönyös néha, de a templom körül még soha nem makacsolta meg magát

2023.04.02. 12:41

Füles is részt vett a fábiánsebestyéni körmeneten

Élő csacsis körmenettel kezdődött Fábiánsebestyénen a virágvasárnapi szentmise a Szent Erzsébet plébániatemplomban. Füles, a 20 éves szamárkanca, egy cseppet sem volt csökönyös, tette a dolgát, ahogy kell.

Kovács Erika

– Könnyebb a gyerekek, de a felnőttek megszólítása is, ha az evangéliumot dramatizáljuk. Erre például virágvasárnap kapcsán is lehetőségünk van. Örülök neki, hogy a korai kezdés ellenére viszonylag sokan jöttek el Fábiánsebestyénen a templomba, hogy részt vegyenek a körmeneten és a szentmise után a megszentelt barkával térjenek haza – mondta Perlaki György plébános. Virágvasárnap Jézus szamárháton vonult be Jeruzsálembe, a tanítványai kíséretében.

– Jézus nem lovon, hanem szerényen, egyszerűen, de mégis dicsőségesen érkezett Jeruzsálembe. Az emberek ismerték a csodatételeit, a nép Messiásnak ismerte el. Így kiáltoztak: „Hozsánna Dávid fiának!”

 – folytatta a plébános, aki a körmeneten maga ült a szamár hátán, barkaággal a kezében.

– Annak idején pálmaágakat, zöldágakat törtek és azzal, illetve a ruháikkal terítették be az utat, amelyen Jézus a szamár hátán haladt. Hallatlan nagy ünnep volt – emlékeztetett Perlaki György.

Tonkó Tibor hozta, vitte Fülest, a csacsit. A szelíd, 26 éves jószág ugyanis Szegváron él.

– Perlaki atya Mindszenten szolgált 7 évet, ott kezdtük 2004-ben az élő csacsis virágvasárnapi körmenetet. Utána az atya elkerült Petőfitelepre és Tápéra, oda is vittük a csacsit. Akkor Füles Korcsik János tulajdona volt, aki ma már sajnos nem él. Füles új gazdája a szegvári Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke. Ez a szép hagyomány azóta sem szűnt meg. Füles lassan huszadik éve elmaradhatatlan résztvevője a virágvasárnapi körmeneteknek. Hála a jó Istennek, soha nem hagyott minket cserben. Közismert, hogy a szamarak olykor csökönyösek. Néha Füles is megmakacsolja magát, és lecövekel. De csak akkor, amikor a szállítójárműre kell felmennie, vagy lejönnie onnan. Olyankor kicsit könyörögni kell neki, aztán teszi a dolgát. Az viszont soha nem fordult még elő, hogy a körmeneten állt volna meg. Bármit lehet gondolni, de szerintem a Mindenható is segíti abban, hogy egy ilyen szép ünnepen sikerüljön neki úgy viselkednie, hogy mindenki büszke legyen rá – mondta Tonka Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában