Szegedi hírek

2023.04.25. 19:30

Kerékpárokat gyűjtenek az ukrán menekülteknek

A legtöbb ukrajnai menekült család már több mint tíz hónapja vesztegel Szegeden. A Nemzetiségek Háza kerékpár-gyűjtési akciót indít május elején, hogy könnyebben tudjanak a gyerekek eljutni az óvodákba, iskolákba, a szülők pedig a munkahelyükre.

Koós Kata

Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Karsai Attila, a Nemzetiségek Házának igazgatója elmondta, jelenleg 80 ukrán menekült él Szegeden, a Nemzetiségek Háza látókörében. Fotó: Gémes Sándor

Körülbelül 80 ukrán menekült tartózkodik jelenleg Szegeden, a Nemzetiségek Háza látókörében. Zömmel nők és gyerekek, akik kelet-ukrajnai otthonaikat voltak kénytelenek hátrahagyni a háború miatt. A családfők többsége a fronton harcol. Tavaly nyár óta sok család ment vissza Szegedről hazájába. Az itt maradtak többsége albérletben lakik, 37 fő pedig a város, a kormányhivatal és a Magyar Vöröskereszt összefogásának köszönhetően a Budai Nagy Antal utcában kapott szállást. A felnőttek közül többen online dolgoznak, sokan fizikai munkát végeznek, ahol kapnak. A gyerekek óvodába, iskolába járnak. A felnőttek 90 százaléka diplomás, 50 százaléka két diplomával is rendelkezik. Minderről Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Karsai Attila, a Nemzetiségek Házának igazgatója számolt be lapunknak. 

Elindult egy integrációs folyamat. A gyerekek egyre jobban beszélnek magyarul. A Nemzetiségek Háza most elsősorban ezt a folyamatot próbálja segíteni. A nemzetiségi ünnepek mellett magyar nyelv órákat tartunk, integrációs programokat szervezünk, városi intézményeket látogatunk, amelyekről nagyon pozitívak a tapasztalataink. Múlt héten voltunk például a Dóm Látogatóközpontban, ahol térítésmentesen fogadtak bennünket 

– mondta el Karsai Attila. Ellátogattak már a városházára, a Vadasparkba, a múzeumba, a Füvészkertbe is. 

Fotó: Gémes Sándor

Sajtos-Zapotocsnaja Natália egy zárt internetes csoportban folyamatosan tájékoztatja az ukrán családokat a magyar aktualitásokról, például az ünnepek tartalmáról, ahhoz kapcsolódóan a boltok zárva tartásáról, a hivatali információkról. Mindemellett ő a családok legfőbb lelki támasza. 

Ülnek a bőröndökön, hiszen majd haza szeretnének menni Ukrajnába. De közben persze dolgozni akarnak, hiszen élniük kell valamiből. A magyar nyelv ismerete nélkül nyilván nem találnak a végzettségüknek megfelelő munkát, de nem esik le a gyűrű az ujjukról, ahogy Magyarországon mondják. Mindenki aggódik, a férjek, apák, rokonok otthon, veszélyben vannak. Egy kijevi pszichológus is segít online, de a legtöbben hozzám fordulnak. Igyekszem a gyakorlati tanácsok mellett a lelküket is segíteni. Sokszor nagyon nehéz, hiszen az én rokonaim is Ukrajnában vannak 

– mondta Sajtos-Zapotocsnaja Natália.  

Májusban új akció indul a Nemzetiségek Házában. Használt, de jó minőségű kerékpárokat gyűjtenek a menekült ukrán családok számára. 

El kell jutniuk az iskolákba, a munkahelyekre. Arra gondoltunk, hogy az integrációt nagyban segíthetnék a kerékpárok. Szabad mozgáslehetőséget biztosítanának számukra. Végeztünk egy előzetes igényfelmérést, összeállítottunk egy pontos listát, amelyet a jövő héten közzéteszünk a Nemzetiségek Háza honlapján. Jelenleg 33 ember jelezte igényét a kerékpárra, a lista tartalmazni fogja az igénylő nemét és azt is, hogy felnőtt vagy gyermek. A jogi háttéren most dolgozunk, egy szerviz elvállalta, hogy átnézi a bicikliket. Hálás szívvel fogadunk minden olyan kerékpárt, ami kis ráfordítással biztonságossá tehető

 – részletezte Karsai Attila. 

Sajtos-Zapotocsnaja Natália hangsúlyozta és ismét nagyon köszönte, hogy a szegediek tavaly példás tanúságot tettek emberségükről és segítőkészségükről, amikor ruhát és élelmiszert gyűjtöttek az ukrán menekülteknek. Elmondta, bízik abban, hogy a kerékpárgyűjtés is sikeres lesz.  

Érdeklődtünk arról is, hogy jelenleg mire van még szükség a kerékpárok mellett. Karsai Attila elmondta, hogy az Ukrajnába szánt segélyszállítmányokat illetően mindössze egy dologra van szükségük, de arra bármekkora mennyiségben: felnőtt pelenkára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában