Szegedi hírek

2023.04.28. 15:36

Kutató-fejlesztő labor nyílt a science parkban – Fotók

Kórokozók felületeken való megtelepedését és szaporodását gátló bevonaton dolgozik az a cég, amely pénteken új laboratóriumot nyitott a Szegedi Tudományegyetem inkubátorházában. Fendler Judit kancellár bejelentette: a science park közművesítésére már rendelkezésre áll a pénz, így a fejlesztési terület még értékesebbé válik.

Timár Kriszta

A Budapesti úti inkubátorházban adták át az új kutató-fejlesztő labort. Fotó: Török János

Új kutató-fejlesztő laboratóriumot nyitott a Szegedi Tudományegyetem inkubátorházában a Resysten Science & Research Kft. A cég olyan felületaktív anyagokon dolgozik, amelyek tartós bevonatot képezve megakadályozzák a kórokozók megtelepedését és szaporodását. A Budapesti úti inkubátorházban két helyiséget foglalnak el: a laborban elsősorban a kutatásfejlesztés és az előállított anyag monitorozása zajlik, azzal szemben pedig egy nagy tárgyalót is kialakítottak.

Kónya Zoltán, a SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese elmondta, az egyetem 4 éve dolgozik együtt ezzel a céggel.

A Covid ideje alatt természetes volt az együttműködés, hiszen a probléma, amivel foglalkoznak, nagyon aktuálissá vált. Új vírusok és baktériumok azonban mindig lesznek. A kutatásban támogatást tud nyújtani az egyetemen lévő fizikai, biológiai és orvosi tudás, amely továbbra is a cég rendelkezésére áll. Remélhetőleg ezáltal további, társadalmilag hasznos fejlesztések születnek

 – tette hozzá. 

Pintér János, a Resysten Science & Research Kft. fejlesztési igazgatója hangsúlyozta, a 2014-ben családi vállalkozásként indított cég az egyetemmel való együttműködésnek köszönhetően méréstechnológiában, analitikában, kutatásfejlesztésben is nagy segítséget kapott.

Ez nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy olyan szolgáltatással tudjunk megjelenni a piacon, amely tudományos háttérrel rendelkezik. A miénk remek példa arra, miért kell az egyetemeknek és a vállalkozásoknak együttműködniük

 – tette hozzá.

Az ünnepségen beszédet mondott Janovák László, a SZTE TTIK Fizikai kémiai és anyagtudományi tanszékének adjunktusa is. Kiemelte, a most átadott labor olyan jól felszerelt és modern, ami alkalmas arra, hogy a társaság továbbra is magas minőségű szolgáltatást tudjon nyújtani. 

Fendler Judit kancellár arról beszélt, hogy az ELI épülete után az inkubátorház a következő olyan valós fejlesztés, amely az egyetem új útját, vagyis az ipari fejlesztésre formált kutatást támogatja. Hozzátette, a 100 hektáros science park 9,5 milliárd forintból teljesen közművesített lesz, ami fontos lépés, hiszen a fejlesztési terület iránt már most is komoly az érdeklődés.

A beruházásnak köszönhetően új városközpont alakulhat itt ki

 – hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában