Szentes

2023.04.26. 14:22

Megmentik a szentesi üdülőközpont fáit - Fotók

M.A.

Másfél-két évre is védelmet nyújt a fáknak ez az eljárás. Fotó: Majzik Attila

Retteghetnek a kártevők: rovar- és gombaölő szereket fecskendeznek a strand platán- és vadgesztenyefáiba. A Szentesi Sport- és Üdülőközpont faállományának egy részén már tavaly kipróbálták a kúrát, az eredmény pedig magáért beszélt, ezért idén az összes fát ezzel a módszerrel próbálják megmenteni, számolt be Berezvai Csilla. Mint a város főkertésze elmondta, a platánvész, ha nem szállnának vele szembe, 2-3 év alatt elpusztítaná a szentesi platánfa-állományt, a vadgesztenyelevél-aknázómoly miatt pedig már alig van vadgesztenye a városban, ezért is fordultak szakemberhez.

A platánokra a csipkéspoloska, a platánvész és még két levélgomba veszélyes, a vadgesztenyékre pedig az aknázómoly és a fa levélgombái, ezek ellen mindenképpen védekezni kell. A leglátványosabb a vadgesztenyék pusztulása, az aknázómoly elszaporodása azzal jár, hogy augusztusra lehullik a fa lombja. Nem szeretnénk, ha ez a sétány nyár végére csupasz és csúnya legyen

 – tájékoztatott Szabó József növényvédelmi szakmérnök, az Erdőmérnök Kft. ügyvezetője. Mint elmondta, a fába injekciózva juttatják be a rovarölő és gombaölő szereket: egy 4 milliméteres lyukat ejtve a törzsön magas nyomással fecskendezik be a szereket, amik másfél-két évre is védelmet nyújtanak a fáknak.

A gesztenye és platánfák mellett a brűg melletti nyárfa is megmarad, és nem is szorul kezelésre. Bár nagyon „szöszöl”, de a fa hozzátartozik a strandhoz és mivel a fakoppos vizsgálat és a húzáspróba is azt igazolta, hogy teljesen egészséges, ezért nem vágják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában